Sünniaeg võib mõjutada sportlaseks saamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünniaeg võib mõjutada sportlaseks saamist
Sünniaeg võib mõjutada sportlaseks saamist Foto: AP / Scanpix

Austraalia Queenslandi ülikooli teadlaste sõnul võib sünniaeg mõjutada seda, kas inimesel on sportlaseks saamise eeldusi.

Teadlased analüüsisid oma teooria tõestamiseks Austraalia professionaalsete jalgpallimängijate sünniaegu, kirjutab abc.net.au.

Uuring näitas, et enamik neist oli sündinud aasta alguses. Teadlased rõhutasid, et fenomeni juures mängib rolli asjaolu, et Austraalias algab kooliaasta jaanuaris.

«Kui laps sünnib jaanuaris, siis on tal samal aastal hiljem sündinud klassikaaslaste ees edumaa,» selgitasid uurijad.

Teadlased leidsid, et 33 protsenti Austraalia professionaalsetest jalgpalluritest olid sündinud jaanuaris ja 25 protsenti aasta lõpus detsembris.

See uuring kinnitab varasemaid samalaadseid uuringuid, milles on avastatud seos kooliaasta alguses sündimise ja professionaalseks sportlaseks saamise vahel.

Eriti käib see jäähoki, jalgpalli, võrkpalli ja korvpalli mängivate isikute kohta.

«Suurbritannias tehtud samal teemal uuring kinnitas, et enamik jalgpalluritest on sündinud sügisel. See tähendab nende sünniaeg langes kokku kooliaasta algusega,» lisasid Briti teadlased.

Uurijad lisasid, et kooliaasta alguse lähedal või sellel ajal sündinud lapsed on ka akadeemiliselt edukamad.

Kuid nii Austraalia kui ka Briti teadlased rõhutasid, et on ka erandeid.

«Palju edukaid ujujaid ja jalgrattureid on sündinud kevadel ja suvel. Paraolümpiatel osalenud sportlaste sünniaegu vaadates on näha, et need ulatuvad jaanuarist detsembrini,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles