Teadlased avastasid uut tüüpi vulkaanilise pikse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alaska Redoubti vulkaan
Alaska Redoubti vulkaan Foto: wikipedia. org

USA teadlased avastasid Alaskal asuva Redoubt vulkaani jälgides selle kohal uut tüüpi pikse, mida esineb ainult vulkaanide kohal.

Vulkaanilise äikese ajal sähvivad piksenooled on üks meeter pikad ja kestavad vaid paar millisekundit, kirjutab National Geographic.

Kui Redoubti vulkaan 2009. aasta jaanuaris aktiivseks muutus, seadsid seismoloog Steve McNutt ja ta kolleegid selle lähedusse üles mitmeid mõõteriistu.

McNutti sõnul näitasid mõõteriistad, et purske ajal tekkiv äike on tavaäikesest erinev ning seal sähvivad välgud samuti erinevad.

Seismoloog oli selliseid välke näinud juba varem, 2006. aastal Alaska Augustine`i vulkaanipurske juures. Kuid nüüd alles sai see fenomen kinnituse.

Vulkaanilises äikeses tekkivaid välguliike on nüüd avastatuga kokku kolm.

«Esimene on suur looduslik valguse vaatemäng, mis kaasneb vulkaanipurskega, teine aga natuke tagasihoidlikum, mis nagu kerkiks vulkaani suust üles. Sellised välgud võivad ulatuda kolme kilomeetri kõrgusele,» selgitas McNutt.

Need piksetüübid tekivad siis, kui vee- ja jääosad reageerivad vulkaanist välja lendavate elektriliselt laetud tuhaosadega, luues omalaadse tuhaseguse äikesetormi.

Veel ei ole aga kindlaks tehtud, kuidas tekivad nüüd avastatud väiksemad välgud.

Teadlased arvavad, et üheks nende tekke võimaluseks on magmas leiduv  elektriliselt laetud ränidioksiid, mis reageerib atmosfääris leiduvate ainetega.

Florida ülikooli äikeseeksperdi Martin Umani sõnul ei saa siiski veel kindlalt öelda, et just ränidioksiid on uut tüüpi pikse põhjustajaks.

Uurijate sõnul on vulkaanilist äikest üsna vähe uuritud ning selle tõttu on see huvitav uurimismaterjal.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles