Teadlastel õnnestus tuvastada tumeainet?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3D arvutijoonis, mis kujutab müstilist tumeainet
3D arvutijoonis, mis kujutab müstilist tumeainet Foto: wikipedia. org

USA teadlaste väitel õnnestus neil saada märk, mis viitavat tumeainele, müstilisele peidetud substantsile, mis arvatakse universumile ta struktuuri andvat.

USAs Minnesotas 600 meetri sügavusel maa sees endises kaevanduses asuvas Soudan Underground Laboratorys olevad detektorid salvestasid kaks soojenemist, mis võivat viidata tumeda aine osakestele, kirjutab Sciencedaily.com.

Ränist ja germaaniumist koosnevad detektorid on jahutatud miinus 273,1 kraadini. See on teoreetiliselt kõige madalam temperatuur universumis.

Teadlaste arvates võisid detektorid tuvastada tumeaine eeldatavaid koostisosi ehk nõrga vastastikmõjuga massiivseid osi (Weakly Interacting Massive Particle – WIMP).

Kuid paarist sellisest soojenemisest ei saa veel teha kaugeleulatuvaid järeldusi.

«Õhus ripub veel neli ühele võimalus, et tegelikult võisid need signaalid olla ka tavalise aine tekitatud,» selgitasid uurijad.

Teadlased jätkasid, et viis sellist soojenemist oleks piisav, et kinnitada WIMPide olemasolu.

Nähtamatu tumeaine moodustab ligi 90 protsenti universumist.

Universumi mass koosneb üldjoontes kolmest mateeriast: eluslooduse, planeetide ja tähtede aineks on barüonaine, teiseks osaks on tumeaine, mida leidub umbes viiendik ning kolmas on tume energia, mis on siiani suureks mõistatuseks.

Teadlaste kinnitusel on kõik need kolm omavahel gravitatsiooniliselt seotud.

Uurijad ei ole tumeaine suhtes üksmeelel. Osa arvavad, et tumeaine koosneb WIMPidest, teised aga on veendunud, et tumeaine on tavaline aine, mis ei peegelda üldse valgust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles