Teadlased uurivad uut põlevkivi kaevandamise tehnoloogiat

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikaevandus.
Põlevkivikaevandus. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) teadlased uurivad võimalusi rakendada Eesti kaevandustes uut tehnoloogiat, mis võimaldab kogu põlevkivi välja tuua, tuha aga maa alla tagasi panna.

Aastakümneid on Eestis põlevkivi kaevandatud meetodil, mis jätab 30 kuni 40 protsenti kaevanduses leiduvast toormest igaveseks maa alla ja ühtlasi tekitab maa peale suured aheraine mäed, vahendas ERR Uudised «Aktuaalne kaamerat».

«Käesoleval hetkel kasutatakse meil Eesti põlevkivikaevandustes kamberkaevandamisviisi tervikutega. See tähendab, et tervikud jäävad maa alla ja hoiavad maapinda üleval, kaod on 30 kuni 40 protsenti, mis jäävad igavesti maa alla,» selgitas TTÜ energeetikateaduskonna dotsent Jüri-Rivaldo Pastarus.

Uus tagasitäitmisega kaevandusmeetod võimaldaks tuua kaevandusest välja peaaegu kogu seal leiduva põlevkivi, kuna tervikuid pole vaja maa alla jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles