Vana-Egiptuse preestrid põdesid ateroskleroosi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Egiptuse preestrid põdesid ateroskleroosi
Vana-Egiptuse preestrid põdesid ateroskleroosi Foto: AFP/SCANPIX

Briti arheoloogide sõnul surid Vana-Egiptuse preestrid söömisrituaalidest tingitud arterite lupjumise ehk ateroskleroosi tagajärjel.

Sellest ajast pärinevates dokumentides mainitud toidud sisaldasid suures koguses küllastunud rasvhappeid, kirjutab BBC.

Ka preestrite muumiate uurimine kinnitas, et neil oli arterite lupjumisega probleeme ning kolesteroolitase võis olla normaalsest märgatavalt kõrgem.  

«Arterite lupjumine ei ole tänapäevane haigus, vaid seda põdesid juba  iidsed egiptlased,» sõnasid uurijad.

Manchesteri ülikooli egüptoloogi Rosalie Davidi kinnitusel elasid preestrid nagu jumalad, kuid maksid selle eest oma tervisega.

Egiptuse templites olevatest seinakirjutistest paljastub, et preestrid ohverdasid jumalatele kolm korda päevas looma- ja linnuliha, leiba, puu- ja juurvilju, kooke, veini.

Pärast ohverdamisrituaali viidi suured toidukogused tegelikult koju, kus need koos perega ära söödi.

Uuring näitas, et egiptlaste menüüs oli väga palju rasva. Näiteks hanelihas on rasva 63 protsenti, millest 20 protsenti on küllastunud rasvhapped.

Ka Vana-Egiptuse leib oli rammusam kui tänapäeva leib, sest sinna lisati rasva, piima ja mune.

Ka olid paljud toiduained, eriti liha soolatud. Sool oli tollel ajal tähtis säilitusaine.

«Kui enamik egiptlasi olid olude sunnil taimetoidulised, siis preestrid ja kõrgklass sõi suures koguses liha,» selgitas arheoloog.

Teadlased töötasid läbi viimase 30 aasta jooksul üle 60 muumiale tehtud röntgeni andmed. Nad leidsid kindlad tõendid veresoonkonna haiguste kohta,  seda eriti just preestrite ja nende pereliikmete juures.

«Templite seintel olevad kirjutised ja säilinud muumiate kohta käiva informatsiooni kokkupanek andis hea pildi tollasest elust-olust ja söömisharjumustest. Lisaks saime seostada teatud haigusi  kindla sotsiaalse grupi, preestrite ja nende pereliikmetega,» selgitas David.

Ateroskleroos on veresoonehaigus, mille korral arteriseinad muutuvad rabedaks. Tekib lipoidiainevahetuse häire tagajärjel, kui arteriseina  ladestub kolesterooli ja kaltsiumisooli. Ateroskleroosi soodustavad loomsete rasvade liigtarvitamine, vitamiinivaegus, kõrge vererõhk ja ainevahetushaigused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles