Õhusaastatus muudab naisjooksjad aeglasemaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naisjooksjad 2009. aasta New Yorgi maratonil
Naisjooksjad 2009. aasta New Yorgi maratonil Foto: AP/Scanpix

USA Virginia tehnikaülikooli uurijate sõnul mõjutab õhusaastatus naissoost maratonijooksjate tulemusi.

Sporditeadlane Linsey Marr ja ta kolleegid uurisid New Yorgi, Bostoni ja Los Angelese maratonidel joostud aegu, ilma ja õhusaastatust, kirjutab Live Science.

Teadlaste kasutuses oli 8 – 28 aasta pikkune informatsioon.

Esimesele kolmele kohale tulnud meesoost ja naissoost jooksjate aegu võrreldi vastava maratoni rekordiga. Juurde lisati ka maratonide ajal olnud ilmaolud, kaasa arvatud ka temperatuur ja õhusaastatuse tase.

Uurijad märkasid, et mida rohkem oli õhus saastatust, seda aeglasemad olid naisjooksjad ning seda halvemad ajad neil olid.

Üllatavaks momendiks oli see, et meeste jooksmist ja rekordite püstitamist õhusaastatus ei mõjutanud.

«Uuritud maratonide ajal ei olnud õhusaastatus tegelikult keskmisest kuigi märkimisväärselt kõrgem, kuid ikkagi mõjutas see naiste saavutusi,» selgitas uurija Marr.

Tavalist tänaval kõndivat inimest ei pruugi õhu halvem kvaliteet kuigipalju mõjutada, kuid jooksjatel mängib õhupuhtus nende erineva hingamise tõttu tähtsat rolli.

«Varasemad uuringud näitasid, et maratoni kestel hingavad jooksjad sisse ja välja niisama  palju õhku kui tavaline inimene kahe päeva jooksul. Selle tõttu, et jooksjad hingavad sagedamini, tõmbavad nad ka rohkem saasteaineid sisse,» selgitas Marr.

Uurimisrühm rõhutas, et saastatud õhus leiduvatest erinevatest ainetest mõjutasid jooksjaid kõige enam väiksed osakesed nagu ülipeen tolm ja liiv, mitte niivõrd autode ja tööstusjäägid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles