Baikali järve sukeldunud batüskaaf vajab remonti

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mir-2 vettelaskmine Baikalil.
Mir-2 vettelaskmine Baikalil. Foto: AFP / Scanpix

Vene meedia andmetel sai üks süvaveeaparaatidest, mis laskus selle nädala alguses Baikali järve sügavustesse, veepealses kokkupõrkes ujuvplatvormiga tõsiselt kahjustada ning vajab remonti.

Ekspeditsiooni liikme teatel üritasid tuukrid batüskaafi Mir-2 puksiiri abiga eemale tõmmata, kuid selle käigus pressiti aparaadi vasakpoolne mootor puruks, vahendas Interfax viitega uudistekanalile Vesti 24. Õnnetuse põhjuseks nimetati järvel möllanud tormi.

Vene okeanoloogiainstituudi teadlased kavatsevad rahvusvahelise uurimisekspeditsiooni raames laskuda miniallveelaevadega Mir-1 ja Mir-2 veel mitmekümnel korral maailma sügavaima järve põhja. Selle tarbeks on esmakordselt rajatud veepinnale spetsiaalne ujuvplatvorm.

Sukeldumiste ajal uuritakse visuaalselt järvepõhja, võetakse veeproove ning uuritakse veekogu elusloodust, samuti loodetakse leida arheoloogilisi esemeid. Ekspeditsiooni esimene etapp kestab septembrini, teine etapp viiakse läbi tuleval aastal, kui kavatsetakse sooritada veel sada sukeldumist.

Baikali suurejoonelise ekspeditsiooni organiseerija on Kremli-meelne duumasaadik ja polaaruurija Artur Tšilingarov, kelle juhitud rühm viis eelmise aasta augustis põhjapoolusel merepõhja Vene trikoloori.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles