Teadlased: rakke saab ümber programmeerida

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Stanfordi Ülikooli Howard Hughes' meditsiiniinstituudi teadlasel Marius Wernigil on koos kolleegidega õnnestunud leida viis, kuidas sundida fibroblaste ehk sidekoerakke muutuma närvirakkudeks ilma vahepealse dediferentseerumiseta.

Kuigi see, kuidas need faktorid fibroblastide programmi maha surusid ja selle neuroniprogrammiga asendasid, vajab veel edasist uurimist, on tegemist läbimurdetööga, vahendas ERR Uudised ajakirja Horisont.

Sel meetodil toodetud neuroneid võib ehk tulevikus ka siirdada neurodegeneratiivsete haigustega patsientide ajju.

«Kõnealuses töös muudeti esimest korda üks diferentseerunud rakutüüp, fibroblast, vahetult teiseks - neuroniks,» kommenteeris molekulaarbioloog Urmas Arumäe Helsingi Ülikooli Biotehnoloogia Instituudist.

Erinevalt embrüonaalsetest rakkudest on lõplikult diferentseerunud rakkude (lihasrakk, lümfotsüüt, näärmerakk, neuron jne) tunnused püsivad ja nende muutmist on peetud keeruliseks, kui mitte võimatuks.

Siiani ongi see õnnestunud ainult nn dediferentseerumise kaudu: rakku sunnitakse lihtsustuma tagasi embrüonaalsesse seisundisse, kus tema arengusuundade valik on vähem piiratud, ja alles seejärel on ta ümber programmeeritud teiseks rakuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles