Jeesuse ja jüngrite toidukogused on 1000 aastaga suurenenud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo da Vinci maali «Püha õhtusöömaaeg» koopia
Leonardo da Vinci maali «Püha õhtusöömaaeg» koopia Foto: AFP/SCANPIX

Jeesus ja ta jüngrid on viimase 1000 aastaga hakanud rohkem sööma.

USA toitumisteadlase Brian Wansinki uuring näitas, et Jeesust ja ta jüngreid söömas näitavatel maalidel on viimase 1000 aastaga toidukogused kasvanud 69 protsenti, kirjutab The Telegraph.

Wansink võrdles «Püha õhtusöömaja» teemalisel  52 maalil olevate isikute pea suurust laual olevate söögikogustega.

«Aastate 1000 – 2000 vahel on lisaks toidukogustele suurenenud ka lauanõude suurus 66 protsendi ja leivapätsi suurus 23 protsendi võrra,» selgitas uurija.

Cornelli ülikoolis töötava Wansinki sõnul võib järelduse teha, et toidukoguste kasvamine ei ole tänapäevane ilming, vaid osa aastasadu kestnud protsessist.

Piiblis on Jeesuse ja jüngrite toiduna mainitud vaid leiba ja veini. Kuid erinevatel maalidel ja freskodel on näha ka kala, lamba- ja sealiha.

Duke`i ülikooli psühholoogi Martin Binksi arvates ei ole Wansinki uuring kuigi usaldusväärne.

Binksi arvates ei peaks uurima vanu maale, vaid hoopis Super Bowli ehk ameerika jalgpalli finaalmängu teleülekande vaheajal näidatavaid toidureklaame ja seal olevaid toidukoguseid.

Wansinki uuringu tulemused avaldatakse aprillis ülekaalulisuse teemasid käsitlevas väljaandes International Journal of Obesity.

Wansink töötab ka USA tervishoiuministeeriumi komitees, mille eesmärgiks on välja töötada soovitatavad tervislikud toidukogused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles