Sõnnikumardikas on maailma kõige tugevam putukas?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnnikumardikas
Sõnnikumardikas Foto: Wikipedia.org

Lääne-Austraalia ülikooli teadlaste sõnul võib sõnnikumardikas olla maailma kõige tugevam putukas.

Uurijate kinnitusel on selle putukaliigi isendid võimelised kandma enda kehakaalust 1 141 korda suuremat asja, kirjutab Live Science.

Teadlaste arvates on see võrreldav olukorraga, kus 70 kilogrammi kaaluv inimene suudab maast üles tõsta kuus kahekordset bussi.

Varem on sarnast fenomeni tähele pandud ämblike, mitte mardikate juures.

Need mardikad ei kuulu liiki, mille esindajad sõnnikupalle ühest kohast teise veeretavad. Selle liigi esindajad, eriti emased peidavad need endast suuremad pallid hoopis maasse. Emased ehitavad tunnelitesüsteemi, kuhu nad sõnnikupallide peale munad munevad. Seal tunnelis leiavad aset nii paaritumiseelsed võitlused kui ka paaritumine.

Kuid mitte kõik isased ei astu võitlusse, kuna osa neist on sarvedeta. Need sarvedeta isased ootavad koopasuu juures ja hiilivad enne emasega paarituma kui sarvedega isane saabub.

Sarvedega isased on nii tugevad, et suudavad väiksema isase üles tõsta ja pesast välja visata.

Teadlased Rob Knell ja Leigh Simmons tegid katse, kus nad panid isased emaste eest võitlema. Esialgu toitsid nad sarvedega mardikaid hästi, siis viletsalt ja lõpuks ei andnud üldse süüa.

Tulemused näitasid, et sarvedega isased, kes olid korralikult süüa saanud, olid teistest märatavalt tugevamad. Ilma sarvedeta isased, kes said samuti hästi süüa, ei olnud üldse tugevad.

«Selgitus võib peituda selles, et ilma sarvedeta väiksemad isased ei võitle üldse. Emastega võib neil õnnestuda paarituda vaid ühe korra. Niisiis peavad väiksed sarvedeta isased investeerima mitte füüsilisse jõudu, vaid suguelunditesse, et nad suudaksid emase viljastada,» selgitasid uurijad.

Sellegi poolest saab sarvedega isastele anda tugevaima putuka tiitli. 

Evolutsioonibioloogide sõnul on siinkohal tegemist loodusliku valikuga ning erinevate ülesannetega isendid aitavad hoida kogukonnasisest tasakaalu.

Fotot vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles