Marsi jäine nägu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marss
Marss Foto: AP/Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA Mars Reconnaissance Orbiter andmete põhjal tehtud kolmemõõtmeline nägemus Marsist oleks nagu apokalüptiline visioon, milline Maa pärast looduskatastroofi ja kliima jahenemist välja näha võib.

Piltidelt ja videost paljastuvad Marsi Xanthe Terra piirkonnas asuva 60-kilomeetrise läbimõõduga ja 2,5 kilomeetri sügavuse Mojave kraatri jää ja kivimoodustised, kirjutab dailygalaxy.com.

Teadlaste sõnul ei ole seda paika erosioon mõjutanud ja selle tõttu saadi hea ülevaade, milline Marsi jäine kraater välja näeb.

Uurijad lisasid, et võrreldes teiste Marsi piirkondadega, on selle kraatri puhul tegemist geoloogiliste protsesside poolt puutumata paigaga.

Mojave kraater on Marsi üks nooremaid kraatreid. Kuju lubab oletada, et see on ainult kümme miljonit aastat vana.

«See kraatrite Rosetta kivi annab hea ülevaate Marsi kraatrite omadustest. Kuna see on noor kraater, siis seal on erosioon ja muud geoloogiliste protsesside poolt tekitatud muutused minimaalsed,» selgitasid astrogeoloogid.

Mojave kraatris olevad kanalid võivad olla vihjeks, et kunagi võis seal olla näiteks vett või lund.

Oletatakse, et Marsi suured kraatrid tekkisid millalgi 3,9 miljonit aasta tagasi, mil seda planeeti pommitasid asteroidid. Siis leidis aset ka kliimamuutus.

Fotot ja videot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles