Paleontoloogid leidsid Austraalia türannosauruse jäänuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraaliast leitud türannosauruse jäänus
Austraaliast leitud türannosauruse jäänus Foto: Reuters/ScanPix

Paleontoloogid leidsid tõendid, et ka lõunapoolkeral Austraalias elas türannosaurusi.

Varem on türannosauruste fossiile leitud vaid põhjapoolkeralt, kirjutab BBC.

Austraaliast nüüd avastatud hiidsisaliku puusaluu kuulub Tyrannosaurus rex`i lõunapoolsele sugulasele, kes oli kolm meetrit pikk ja kaalus 80 kilogrammi.

See hiidsisalik oli Tyrannosaurus rex´ist, kes võis kasvada kuni 12-meetriseks ja kaaluda kuni neli tonni, märgatavalt väiksem.

Türannosauruste seas tekkisid ülisuured isendid nende evolutsiooni lõpuperioodil.

Austraaliast Victoria osariigist Dinosaur Cove`ist leitud luu sai tähise NMV P186069.

«Kuigi meil on ainult see üks 110 miljoni aasta vanune luu, on see siiski kindel tõend selle kohta, et praeguse lõunapoolkera aladel elasid türannosaurused,» lausus Briti Cambridge´i ülikooli paleontoloog Roger Benson.

Uuringu kaasautori Paul Barretti arvates ei saa välistada, et juba lähitulevikus leitakse türannosauruste jäänuseid näiteks ka Aafrikast, Lõuna-Ameerikast ja Indiast.

Hiidsisalike ajastul hakkas suur superkontinent Pangea osadeks lagunema, mille tagajärjel tekkis lõpuks tänapäevane mandrite jaotus.

Türannosauruste areng alles kestis kui Lõuna-Ameerika, Antarktika, Aafrika  ja Austraalia superkontinendist, kuid mitte veel üksteisest eraldusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles