Plasmauuring aitab Torino surilina müsteeriumi lahendada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torino surilina
Torino surilina Foto: AP/Scanpix

Teadlaste sõnul võib uus uurimistehnoloogia, plasmauuring Torino surilina mõistatuse lõpuks lahendada.

Uurijate kinnitusel on uus meetod nii ohutu, et selle abil on võimalik uurida sadu seni lähemalt uurimata  või väga hapraid ajaloo- ja kultuuriobjekte, kirjutab Sciencedaily.com.

«Uuel tänapäevasel tehnikal on senise süsinikuuringu ees mitmeid eeliseid,» lausus Texase ülikooli teadlane Marvin Rowe.

Süsinikmeetodi puhul tuleb objektist, luust või esemest, osakesi eemaldada. Eemaldamine võib aga objekti rikkuda.

Traditsiooniline süsinikmeetod põhineb süsiniku radioaktiivse isotoobi C-14 poolestumise määramisel surnud orgaanilises aines. Selle abil on võimalik objekte dateerida umbes poole sajandi täpsusega.

Uue meetodi puhul ei ole vaja uuritavast objektist osakesi võtta.

Selle puhul pannakse terve objekt plasmakambrisse. Tegemist on elektriliselt laetud ainega, mis on sarnane suurtes plasmateleviisorites kasutatavaga.

Aeglaselt ja õrnalt oksüdeerib plasma objekti pinna, tekitades analüüsimiseks vajalikku süsinikdioksiidi. Kõik see toimub ilma objekti kahjustamata.

Rowe ja ta kolleegid tegid plasmakatse 20 erineva orgaanilise aine peal, kaasa arvatud puit, süsi, nahk, jänesekarvad, mumifitseerunud nahk ja luu ning 1350 aasta vanune Egiptuse kangas.

Plasmauuringu tulemused kattusid süsinikmeetodi tulemustega.

«Plasmakambrisse saab panna ka väga suuri objekte, näiteks Torino surilina, mis arvatakse olevat Jeesuse matmislina,» lausus Rowe.

Torino surilina, mida kristlased peavad ehtsaks Jeesuse surilinaks, kuid laiem üldsus keskaegseks võltsinguks, on 4,4 korda 1,2-meetrine kangas, millel on eest- ja tagantvaates ristilöödud pikajuukselise mehe kujutis.

Kuidas ristilöödud mehe kujutis kangale on tekkinud, pole teada,  kuid maalitud ega trükitud seda linale pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles