Kliimasoojenemine muudab inimesed agressiivsemaks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimasoojenemine muudab inimesed agressiivsemaks?
Kliimasoojenemine muudab inimesed agressiivsemaks? Foto: PhanterMedia/Scanpix

Globaalne kliimasoojenemine võib maailmast vägivaldsema paiga teha, kuna kõrgemad temperatuurid kasvatavad inimeste vägivaldset käitumist, mille tõttu tekib enam konfliktseid olukordi.

USA teadlased tegid uuringu, milles võeti aluseks 1950. – 2008. aasta temperatuurid ning sellel ajavahemikul korda saadetud kuritegude arvukus, kirjutab National Geographic.

Teadlased arvutasid, et kui keskmine temperatuur tõuseks 4,4 kraadi, siis lisanduks sadu tuhandeid uusi vägivallajuhtumeid.

Rahvusvahelise kliimapaneeli 2007. aastal avaldatud raportis seisab, et 2100. aastaks võib kogu maailmas temperatuur kerkida 2 – 11,5 kraadi.

«Kõrgem temperatuur võib inimesi agressiivselt käituma panna mitmel viisil. Aladel, kus kuumusega ei olda harjunud, tekib inimestel mitmeid psühholoogilisi ja kehalisi vaevusi. Need vaevused omakorda muudavad kergesti ärrituvuks ning võivad kaasa tuua depressiooni. Sellises seisundis inimesed võivad kasutusele võtta agressiooni,» selgitas sotsioloog Matthew DeLisi.

De Lisi lisas, et ärrituvus ja agressiivsus võib massides edasi kanduda sellele teel, et soojade ilmadega on inimesed rohkem väljas ning neil on rohkem sotsiaalseid kontakte.

«Kliimamuutuse tõttu tekkinud vaesus ja nälg võivad samuti agressiivset käitumist tekitada. Puuduse all kannatajad hakkavad ründama neid, kellel on ressursse. Oodata on nii-öelda ökomigratsiooni, mis kasvatab agressiivset käitumist,» lisas sotsioloog.

Ta tõi näite, et pärast orkaan Katrinat kolisid paljud New Orleansi elanikud Houstonisse. Houstonis hakkas pärast seda kuritegevus kasvama. Politsei kirjutas selle Houstoni ja sinna kolinud New Orelansi gängide kokkupõrgete arvele.

Kui sellised kokkupõrked aga toimuvad kogu maailmas, võib ees oodata lausa laiahaardeline sõjaline konflikt, kus võib ette tulla ka genotsiidi.

Kanada krimipsühholoog Ehor Boyanowsky sõnul tõuseb kuuma tõttu inimkeha, selahulgas aju temperatuur.

«Aju temperatuuri tõus võib pärssida tajumist, tekitada liigset emotsionaalsust ja muuta ülitundlikuks. Kergelt ärrituvad inimesed ei pruugi oma käitumist enam kontrollida,» selgitas psühholoog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles