General Electric sekkub päikeseenergiaärisse

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tavaliste päikesepaneelide paigaldamine katusele.
Tavaliste päikesepaneelide paigaldamine katusele. Foto: Caro / Scanpix

General Electric kinnitas pikaajalisi spekulatsioone enda sekkumisest päikeseenergiaärisse. Traditsiooniliste ränil põhinevate päikesepaneelide asemel keskendub GE uuemale tehnoloogiale, mis põhineb kaadmiumi ja telluuri sisaldavatel pooljuhtidel.   


Sarnast lahendust on siiani edukalt kasutanud USA päikesepaneelitootja First Solar, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal

Novaator

.

Eelmisel aastal näis, et GE on otsustanud päikeseenergia ärist kõrvale astuda, sest maha müüdi ränist paneelide valmistamise tehased, mis omandati 2004. aastal. «Leidsime, et konkurents on uutele tulijatele muutunud liiga tihedaks,» ütles GE päikeseenergia alase arendustöö juht Danielle Merfeld.

Erinevalt traditsioonilistest jäikadest päikesepaneelidest on kaadmiumtelluriidi kasutav lahendus õhuke ja painduv ning paljude ekspertide arvates on just selline lahendus päikeseenergia tulevik. GE jaoks muudab kaadmiumtelluriidi atraktiivseks ka asjaolu, et selle materjali omadusi pole veel jõutud uurida sama põhjalikult kui räni omadusi.

Seega on veel piisavalt ruumi efektiivsuse tõstmiseks ning tootmiskulude vähendamiseks. Merfeldi sõnul julgustab neid First Solari näide. Ettevõte on suutnud toota odavamaid päikesepaneele kui teised ning on tõusnud tänaseks üheks suuremaks tegijaks päikeseenergia sektoris, ehkki vaid loetud aastate eest ei tootnud nad veel midagi.

GE ei tunne esialgu huvi veel uuemat tüüpi pooljuhtide vastu, mis kasutavad kaadmiumi ja telluuri asemel vaske, indiumi, galliumi ja seleeni. Merfeldi sõnul pole selge, kui hästi need materjalid sobivad suuremahuliseks tootmiseks. Kaadmiumtelluriid on aga järeleproovitud ning sellega on lihtne töötada, lisas ta.

Siiski seisab General Electricu ees mitmeid takistusi. Peamine probleem seisneb selles, et telluur on haruldane keemiline element, mistõttu hakkab suuremahulise tootmise korral tõusev toormaterjali hind kiiresti tootmise kasumlikkust hävitama.

Lisaks on First Solaril GE ees soliidne edumaa kogemuste osas, mistõttu saab General Electricul olema väga raske hindade osas konkureerida. Kui GE soovis liituda päikeseenergia tootjatega mõni aasta tagasi, avastasid nad, et rong oli juba lahkunud. Kas seekord korratakse sama viga?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles