Suur hadronite põrgati tegi ajalugu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased Genfis asuvas Euroopa Tuumauuringute Keskuses (CERN).
Teadlased Genfis asuvas Euroopa Tuumauuringute Keskuses (CERN). Foto: AP/Scanpix

Euroopa Tuumauuringute Keskuse (CERN) Genfis asuv osakestekiirendi Large Hadron Collider (LHC) tegi täna ajalugu, kui saavutati kõrgeima energiaga osakeste kokkupõrke maailmas.


«See on füüsika tegemisel uue ajastu algus, me saavutasime kokkupõrkel seitsme teraelektronvoldi suuruse energia,» kinnitas tuumauuringute keskuse teadur Paola Catapano AFP vahendusel.

«See on fantastiline hetk teaduse jaoks,» lisas CERNi direktor Rolf Heuer, kes ei suutnud varjata oma rõõmu, kuna LHC kompleksis pole sellise koguenergiaga osakeste põrgatamist kunagi veel suudetud läbi viia.

Tegemist on suurima energiahulgaga, mis kunagi prootonite kokkupõrkel saadud, kuid teadlased loodavad, et prootoneid on võimalik põrgatada ka 14 teraelektronvoldise energia juures.

27-kilomeetrisesse maa-alusesse ringtunnelisse suunatud prootonite abil loodetakse avastada palju uut universumi ja selle sünni kohta. Teadlaste sõnul matkiski katse hüpoteetiliselt olukorda, mis sarnanes 13,7 miljardi aasta eest aset leidnud «suurele paugule».

«See on tõesti emotsionaalne hetk,» lisas CERNi teadlane Steve Myers, kelle sõnul üritatakse seda korrata juba järgmise nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles