Elevandid on nagu neljarattaveoga maastikumasinad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevandid on nagu neljarattaveoga maastikumasinad
Elevandid on nagu neljarattaveoga maastikumasinad Foto: SCANPIX

Teadlased avastasid, et elevantide jalad on need, mis nad teevad neljarattaveoga maastikumasinate sarnaseks.

Uurijate kinnitusel on elevantidel «neljajala süsteem», kus kõik jalad mängivad peatumise ja edasiliikumise juures rolli, kirjutab Daily Mail.

Teistel neljajalgsetel on täheldatud «kahejala süsteemi», kus kiirust lisatakse tagajalgadega ning pidurdatakse esijalgadega.

«Uurisime erinevate loomade liikumist. Elevantide liikumine on ainulaadne. Uuring lükkas ümber levinud arvamuse, et elevantidel on liikumasaamine ja seismajäämine nende suuruse tõttu raskendatud,» selgitas Londoni kuningliku veterinaarkolledži teadlane John Hutchinson.

Uuring näitas, et elevandid kasutavad kõiki jalgu nii kiirust lisades kui ka hoogu maha võttes võrdselt.

Katses pandi elevantide kehadele markerid ning nende kehaliikumist ja lihastetööd uuriti infrapunakaamerate abil.

Varem arvati, et elevantide jalad on paindumatud postid, mis peavad suutma suurt kehakaalu kanda.

Uuring näitas aga, et elevantide jalad on väga vetruvad ja jalgade liikumine toimub sünkroniseeritult. Edasiliikumiseks vajatav jõud jaotub esimeste ja tagumiste jalgade vahel võrdselt.

Teadlased lisasid, et vetruvus aitab elevantidel kasutada kõiki jalgu korraga ning nende jalgade süsteem on analoogne neljarattaveoga autode omale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles