Barbadoselt leiti maailma väikseim madu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma väikseim madu  - Leptotyphlops carlae
Maailma väikseim madu - Leptotyphlops carlae Foto: AP / Scanpix

USA zooloogid leidsid Kariibi meres asuvalt Barbadose saarelt uue maoliigi.

Leptotyphlops carlae nimeks saanud roomaja oma kümne sentimeetri pikkusega maailma väikseim, kirjutab AP.

Pannsylvania osariigi ülikooli uurija Blair Hedges sõnul näitasid geneetilised testid, et Leptotyphlops carlae kuulub eraldi liiki.

Maailma väiksemad maod toituvad putukavastsetest ja termiitidest.

«Maailma 3100 maoliigi seas on uus liik kõige väiksem. Kariibi mere saartelt võib siiani leida huvitavaid ja seni lähemalt uurimata liike,» sõnas Hedges.

Hedgesi juhitud uurimisrühm leidis nimetatud maoliigi Barbadoselt juba 2006. aastal, kuid see kuulutati maailma väikseimaks alles pärast pikaajalisi uuringuid ning teadustöö valmimist.

Maailma kõige suuremateks madudeks peetakse püütoneid, selle liigi esindajad võivad kasvada kuni kümne meetri pikkusteks.

Teadlaste sõnul näitab Kariibi mere saarelt tehtud leid maailma looduskeskkonna mitmekesisust. Lisaks demonstreerib see põhilist ökoloogilist printsiipi: alates Charles Darwini ajast on loodusteadlased märganud, et Kariibi mere saartelt võib leida nii ülisuuri kui ka väga väikeseid liike.

«Kariibi meres asuvatest saartest Kuubal elab maailma väikseim koolibri, maailma teiseks väikseim madu elab Martinique`il ja suurim liblikaliik Jamaical,» selgitasid uurijad.

Nad jätkasid, et kummaliste, ülisuurte või üliväikeste liikide tekkimist soodustab just piiratud, saareline elukeskkond.

«Saartel elavate liigid peavad olema kohanemisvõimelisemad kui mandritel elavad liigid ja selle tõttu on sealsed liigid keskmisest kas suuremad või väiksemad,» lisasid teadlased.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles