Hiinast leiti «sipelgasööjast kiirjooksja»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinast leiti «sipelgasööjast kiirjooksja»
Hiinast leiti «sipelgasööjast kiirjooksja» Foto: Reuters / Scanpix

Hiinast avastati väikesekasvulise ja kiiresti joosta suutnud hiidsisaliku fossiil.

Ainult poole meetri pikkune teropood sai nimeks

Xixianykus zhangi

, kirjutab BBC.

Paleontoloogide sõnul toitus see loom eelkõige sipelgatest ja termiitidest, kasutades nende püüdmiseks oma pikki küüniseid.

Kiiresti liikumine aitas tal pääseda suurte kiskjate eest ning läbida pikki vahemaid.  

«Tema jäsemete proportsioonid ei olnud tasakaalus. Selle looma ülemised jäsemed olid võrreldes alajäsemetega väga väikesed,» selgitas Kanada paleontoloog Corwin Sullivan.

Rahvusvaheline teadlastemeeskond avastas uue hiidsisaliku jäänused Henani provintsis Xixia maakonnas asuvast kriidiajastus pärit Majiacuni ladestuses.

Teadlaste sõnul on see esimene Hiinast leitud alvarezsaurid´ide liiki kuuluv teropood. Varem on selliseid avastatud ainult Sise-Mongooliast.

«Kui olime leitud luudest enam-vähem skeleti kokku pannud, sai kohe selgeks, et see loom oli hea jooksja. Ta keha ja jäsemed olid sellise ehitusega, mis tagasid ka kiirel liikumisel tasakaalu,» selgitas Sullivan.

Paleontoloog David Hone lisas, et selle looma juures tundus üllatana kaks asja.

«Üllatav oli, et ta suutis ühendada kaks asja - kiirest liikumist ja toidu püüdmist. Ka tänapäeva termiitesöövad liigid võivad läbida saagi jahtimisel kiiresti pikki teekondi. Arvame, et Xixianykus neile selles alla ei jäänud,» selgitas Hone.

Paleontoloogide sõnul kinkis loodus neile väikestele hiidsisalikele kiiresti liikumise omaduse, et neil  oleks suuremad ellujäämisšansid.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles