Sojuz viis orbiidile kaks venelast ja ameeriklase

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kasahstanis stepis asuvalt Bajkongõri kosmodroomilt algas täna varahommikul edukalt järjekordne ühismissioon rahvusvahelisse kosmosejaama ISS täiendava varustuse ja uute meeskonnaliikmete toimetamiseks.


Eesti aja järgi mõned minutid pärast kella seitset startinud rakett Sojuz viis orbiidile USA naisastronaudi Tracy Caldwell Dysoni ning Vene kosmonaudid Aleksandr Skvortsovi ja Mihhail Kornijenko - neist kahele viimasele on see esimene kosmosereis, vahendas AFP.

Tähtsaks ettevõtmiseks valimist pidid vene mehed ootama üle kümne aasta. Kornijenko saab rahvusvahelises kosmosejaamas tähistada juubelit, sest tal täitub orbiidil juba 50. eluaasta.

NASA palgalehel olev Dyson on kolmikust kogenuim, sest ta viibis tosinajagu päevi ISSi pardal juba kolme aasta eest, kui ta käis seal süstiku Endeavour missiooniga.

Sojuzi seekordne reis on üks viimased starte rahvusvahelisse kosmosejaama enne USA kosmosesüstikute programmi hingusele minekut selle aasta sügisel, misjärel langeb mehitatud kosmoselendude koormus mõneks ajaks täielikult vaid Vene rakettidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles