TTÜ teadlased töötasid välja molekulaarse jäljendamise

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katseklaas.
Katseklaas. Foto: Toomas Huik

Tallinna Tehnikaülikooli materjaliteaduse instituudi uurimisgrupp püüab molekulaarset jäljendamist rakendades organismist, vedelikust või gaasist välja tuua nn halbu molekule, samamoodi on võimalik organismi sisse viia ravimeid.


Keemia- ja materjaliteaduskonna dekaan professor Andres Öpik selgitas, et molekul püütakse kinni tunnuste järgi ning sihtmolekul viiakse koos nende funktsionaalsete rühmadega ühe suurema polümeeri ehk maatriksi külge kinni, vahendas

ERR Uudised

.

Seejärel pestakse kinnipüütud molekul maatriksist välja ning järele jääb funktsionaalsete rühmadega tühi pesa, mida võib nimetada ka püüniseks või peibutiseks.

«Kui nüüd uuesti see nn jäljendatud maatriks panna keskkonda, kus need molekulid eksisteerivad, on suur tõenäosus, et see sihtmolekul uuesti istub oma jäljendatud pessa tagasi,» rääkis Öpik.

«Meditsiinis võib seda kasutada ühest küljest halbade geenide väljaviimiseks või kinnipüüdmiseks organismist, teiselt poolt aga ravimite kontsentreeritud sisseviimiseks organismi,» selgitas Öpik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles