Homme kihutab Maast mööda asteroid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme kihutab Maast mööda asteroid
Homme kihutab Maast mööda asteroid Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA teadlased avastasid asteroidi, mis möödub homme Maast suhteliselt lähedalt – 359 000 kilomeetri kauguselt.

Inimkonda see 22-meetrine asteroid siiski ei ohusta, kirjutab space.com.

«Kosmoses on palju objekte, mis küll liiguvad Maa lähedal, kuid meid ei ohusta,» selgitas NASA teadlane Don Yeomans.

Teadlased andsid asteroidile tähistuse 2010 GA6.

Homme, reedel möödub see kosmiline keha Maast kaugusel, mis on umbes üheksa kümnendikku Kuu orbiidist.

Jaanuaris möödus Maast 130 000 kilomeetri kauguselt asteroid 2010 AL30.

NASA ja veel mitmed teised kosmoseagentuurid jälgivad Maa läheduses olevate ja seda ohustada võivate kosmiliste objektide liikumist.

Asteroidideks nimetatakse väikesi planeedisarnaseid taevakehi, mis tiirlevad Kepleri seadustele vastavatel orbiitidel ümber Päikese.

Avastamise järel antakse asteroidile kõigepealt esialgne tähistus, mis koosneb aastaarvust ja sellele järgnevast kahest ladina suurtähest.

Neist esimene näitab seda kalendrikuu poolt, millal avastus tehti, teine aga omistatakse avastamise järjekorras. Kui esimesel kuu poolel on avastatud rohkem kui 25 asteroidi, siis lisatakse indeks 2 jne.

Kui asteroidi orbiit on usaldatavalt kindlaks tehtud ja asteroidi on vaadeldud vähemalt kahes positsioonis, siis omistatakse talle number. Alles pärast nummerdamist võib asteroidile anda nime.

Enamiku asteroidide orbiit jääb Marsi ja Jupiteri vahele ning selle tõttu on nad Maale üsna ohutud. Umbes 160 asteroidi trajektoor võib aga lõikuda Maa orbiidiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles