Pikselöögid panevad seened kasvama?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikne paneb seened kasvama?
Pikne paneb seened kasvama? Foto: SCANPIX

Jaapani Iwate ülikooli teadlaste sõnul võib pikne panna seened kasvama.

Jaapani rahvalugudes on pikse mõju seentele laialt levinud teema, kuid nüüd kinnitasid seda ka teaduslikud uuringud, kirjutab National Geographic.

Jaapanis on seened ja neist valmistatud toidud väga populaarsed. Kuna Jaapani seenekasvatajad ei suuda nii palju seeni kasvatada, kui nõudlust on, siis ostetakse seeni välismaalt sisse.

Jaapan impordib aastas 50 000 tonni seeni Hiinast ja Lõuna-Koreast.

Nelja aasta pikkuses laboris erinevate seenesortidega tehtud uuringus tekitati kunstpikne, mille abil uuriti, kas ja kuidas elekter mõjutab seente kasvamist.

Uuring näitas, et mõned seeneliigid hakkasid pärast pikselööki vohama.

«Tegime piksekatse kümne erinevat liiki seenega. Kaheksa puhul oli see efektiivne, pannes nad kiiremini  paljunema ja kasvama,» sõnas teadlane Koichi Takaki.

Ta lisas, et pikseefekt oli näha ka kahe mittesöödava seeneliigi juures. Neid seeni kasutatakse traditsioonilises Aasia meditsiinis ravimitena.

Takaki ja ta kolleegid mõjutasid oma katses seeneoseid kuni 100 000 voldiga.

Looduses võib pinge välgu otste vahel olla kuni miljard volti. Selline pinge võib seened ära kõrvetada. Kuid seente kõrvale maapinda lööv pikne mõjutab nende paljunemisele soodsalt.

Korduvad katsed näitasid, et kõige soodsam seente kasvamisele on 50 000 – 100 000- voldine pinge.

Õiges koguses elekter kahekordistas mõne seeneliigi saaki, mõjutades nende eoseid ja niidistikku.

Teadlaste arvates võivad tulevikus seenekasvatajad hakata seenesaagi suurendamiseks kasutama spetsiaalseid, niinimetatud pikselööke andvaid masinaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles