Kannatlikkus tasub ära?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kannatlikkus tasub ära?
Kannatlikkus tasub ära? Foto: SCANPIX

Saksamaa Hamburgi meditsiiniülikooli neuroteaduste instituudi teadlaste sõnul tasub kannatlikkus end ära.

Uurijate kinnitusel saavad soovitud asju kauem oodanud inimesed suurema naudingu kui need, kes on liiga kärsitud ja vähemaga lepivad, kirjutab The Telegraph.

Ekspertide sõnul tahetakse soove kohe rahiuldada, kuid seda on siiski võimalik edasi lükata. 

«Isik, kes suudab oma soovide täitumist kaugemasse aega nihutada, saab täitumisel suurema naudingu kui see, kes seda teha ei suuda. Tavaliselt kaalutakse, kumb annab parema tulemuse, kas kiire või aeglane protsess,» selgitasid uurijad.

Uuringut juhtinud Jan Petersi sõnul eelistatakse siiski suuremaid saavutusi ja asju väikestele.

«Suuremat saavutust  seostatakse kannatlikkusega, sest selle täitumine võib aega võtta. Inimesed on suutelised endas kannatlikkust arendama, selle tõttu saavad nad hiljem suuremat naudingut kogeda,» selgitas Peters.

Peters ja ta kolleeg Christian Büchel tegid vabatahtlike katsealustega katse, kus neil anti valida suurema ja väiksema naudingu vahel. Samal ajal skaneeriti nende aju.

Avastati, et erineval otsuselangetamise etapil olid erinevad eelistused.

Katsealustele anti ka vihjeid, mis võib tulevikus juhtuda. Mida enam vihjeid katsealused said, seda enam eelistati tulevikus saadavat kasu ja suuremat naudingut.

«Uuring näitas, et kannatlikus aitab tulevikus saadava suurema kasu eesmärgil kohesest naudingust loobuda,» selgitas Peters.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles