Kosmiline «Sõrmuste isanda» maastik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmiline «Sõrmuste isanda» maastik
Kosmiline «Sõrmuste isanda» maastik Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA Hubble´i teleskoop tabas kummalise, mäge meenutava moodustise, mis astronoomide sõnul näeb välja nagu maastik John Ronald Reuel Tolkieni kuulsast «Sõrmuste isandast».

Kosmoseteleskoop avastas kolme valgusaasta kõrguses gaasi ja kosmilise tolmu pilves anomaaliaid ja kaootilist liikumist. Oletatakse, et seda moodustist mõjutavad ümbruses asuvad tähekobarad, kirjutab AP.  

Seda «mäge» hävitavad ka sisemised jõud, näiteks seal sees olevad noored tekkejärgus tähed saadavad välja võimsaid gaasijugasid, mis on nähtavad selle moodustise tippudena.

See kosmiline kooslus asub Kiili udukogus (Carina Nebula), mis asub Maast 7500 valgusaasta kaugusel. 200 valgusaastase diameetriga udukogu tuntakse ka kui tähtede sünnipaika.

Kiili udukogus on tähti, mis on kõige kuumemad ja massiivsemad. Nad on kümme korda kuumemad ja 100 korda suuremad kui Päike.

Hubble´i kosmoseteleskoop sai hiljuti 20. aastaseks ning see foto on üks neist, mille ta oma tähtpäeval tegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles