Kliima jahenemine tappis hiidsisalikud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiidsisaliku rekonstruktsioon Boliivias Sucres
Hiidsisaliku rekonstruktsioon Boliivias Sucres Foto: SCANPIX

Briti Plymouthi ülikooli teadlaste sõnul surid hiidsislikud välja temperatuuri järsust langusest tingitud jahenemise tõttu.

137 miljonit aastat tagasi langes maailmamere temperatuur üheksa kraadi võrra, käivitades nende loomade väljasuremise, kirjutab The Telegraph.

Norrast Svalbardist leitud fossiilide ja mineraalide jäänuste uurimine näitas, et Atlandi ookeani Golfi hoovus muutis kriidiajastul järsku suunda.

Osa eksperte on siiani arvamusel, et hiidsisalikele sai saatuslikuks Maad 65 miljonit aastat tagasi tabanud asteroid.

Kuid uus uuring tõi esile, et keskkonnamuutused, kaasa arvatud merevee temperatuuri langemine käivitas väljasuremisprotsessi.

«Kliima hakkas jahenema. Praegune olukord on kriidiajastuga mõnevõrra sarnane. Paljud sooja kliimaga harjunud hiidsisalikuliigid ei pidanud jahedamas kliimas vastu,» selgitas uuringut juhtinud Gregory Price.

Ta jätkas, et hiidsisalikud olid kõigusoojased loomad, kes vajasid oma elusolemiseks soojust.

«Soojematele aladele mitte jõudnud hiidsisalikeliigid surid lihtsalt välja. Praegune kliimamuutus on heaks vihjeks, kuidas need loomad hukkuda võisid,» lausus uurija.

Uuringu tegijate arvates ei olnud hiidsisalike väljasuremine kiire ja järsk, vaid see toimus üsna pika aja jooksul aeglaselt, kuid stabiilselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles