Kaktus puhastab joogivett

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suureviljaline viigikaktus.
Suureviljaline viigikaktus. Foto: Wikipedia.org

Puhas joogivesi on paljudes maailma paikades piiratud ressursiks ning vee puhastamine enamasti kallis ja keeruline. Maailmas laialt levinud kaktuseliik võib aga osutuda odavaks ja lihtsaks lahenduseks.


Suureviljaline viigikaktus (

Opuntia ficus-indica

) kasutab vee säilitamiseks kummilaadseid kiudaineid, vahendab Tartu ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Lõuna-Florida ülikooli teadlased eesotsas Norma Alcantariga uurisid selle materjali toimet veele, mis sisaldas rohkelt setteid ja baktereid (Bacillus cereus). Nad avastasid, et kui kiudained eraldada ja sogase veega kokku segada, põhjustab see tahkete osakeste kiire sadestumise. Nii õnnestus veest eemaldada 98 protsenti reostusest, kirjutas Physorg.

Teadlaste sõnul võib keedetud kaktuseviilu lisamine mustale veele võimaldada odavalt ja lihtsalt puhastada vett kohtades, kus muud meetodid on kättesaamatud või liiga kallid. Vaja on põhjalikumaid uuringuid, et selgitada välja, milliseid reostusained meetodi abil eemaldada saab.

Uus meetod ei sobi kasutamiseks kohtades, kus suureviljaline viigikaktus ei kasva. Kuna see taim on äärmiselt invasiivne ning tõrjub kiiresti välja kohalikud liigid, ei oleks arukas seda vee puhastamise eesmärgil uutesse kasvukohtadesse sisse tuua.

Kaktuseid on vee puhastamiseks kasutatud Mehhiko maapiirkondades 19. sajandil, kuid siiani polnud selle meetodi efektiivsust teaduslikult tõestatud. Suureviljalist viigikaktust kasvatatakse Mehhikos ja kohati ka USAs loomade ja inimeste toiduks.

Kaktuse mahla kasutatakse ka ravimina. Kaktus kasvab looduslikult USAs, Mehhikos ja Lõuna-Ameerikas, kuid on nüüdseks levinud ka Vahemere ümbruses, Aafrikas ja Austraalias, kus taimest on saanud invasiivne umbrohi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles