Teadlased tapsid kogemata maailma vanima looma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
507-aastase Islandi karbi (Arctica islandica)üks karbipool.
507-aastase Islandi karbi (Arctica islandica)üks karbipool. Foto: Wikipedia

Wales'i Bangori ülikooli teadlased teatasid, et vanim teadusele tuntud loom oli Islandi rannikuvetest pärit karp, ent vanuse tuvastamise käigus loom hukkus.


Arvatavasti 1499. aastal sündinud karbile pandi nimeks Ming – tema sünniajal valitsenud Hiina dünasta järgi.

Ming oli Islandi karp ning Wales'i Bangori ülikooli teadlased tõid ta merepõhjast välja 2006. aastal. Esialgu peeti teda 405-aastaseks – karpide vanust saab lugeda karbipoolmete kinnituskohal olevate aastaringide järgi. Soovides imepeeneid jooni lähemalt uurida, avasid teadlased karbi ning tapsid sellega looma, ent avastasid siis, et tegu oli arvatust üle saja aasta vanema isendiga.

Karbid elavad nii kaua tänu oma aeglasele ainevahetusele ning seetõttu on nad väga kasulikud nii pikealisuse saladuste kui ookeanide mineviku uurimiseks. Mingi merest välja toonud ekspeditsiooni eesmärk oligi uurida ookeanide seisundi muutumist viimase 1000 aasta jooksul. Tema vanuse avastamine on aga andnud tõuke karpide pikaealisuse saladuste põhjalikumaks uurimiseks.

Ming on küll vanim teadusele tuntud loom, ent tõenäoliselt leidub merepõhjas temast veelgi vanemaid elukaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles