Milleks kasutati nilomeetrit?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sfinkside alleelt avastatud nilomeeter
Sfinkside alleelt avastatud nilomeeter Foto: SCANPIX

Egiptuses Luxoris Sfinkside alleel väljakaevamisi teinud arheoloogid leidsid 5. sajandist pärit kopti kiriku jäänused ning nilomeetri ehk seadme, millega vanad egiptlased Niiluse üleujutuste ajal veetaset mõõtsid.

3400 aastat tagasi rajatud Sfinkside avenüüd palistas kunagi 1350 majesteetlikku sfinksi, mütoloogilist olendit, kellel on lõvi keha ja inimese pea, kirjutab Discovery News

Vaarao Amenothep III (1410 – 1372 eKr.) poolt rajatud alleel on ka teistest ajastutest rajatisi.

Ühest osast avastati nüüd 1600 aasta vanune kopti kirik, mis oli ehitatud varem kasutatud liivakiviblokkidest.

«Need kiviblokid on pärit Rooma ja Ptolemaioste ajastu templitest. Neil on stseene, kuidas hellenistlikud valitsejad iidseid Egiptuse jumalaid kummardavad,» lausus Egiptuse peaarheoloog Zahi Hawass.

Kõige hämmastavamaks leiuks peavad arheoloogid aga silindrikujulist liivakiviehitist ehk nilomeetrit. Selle juures olid ka Uue Kuningriigi (1569 – 1081 eKr.) ajastust pärit savinõud.

Nilomeetri diameeter on seitse meetrit ning selle sees on spiraaltreppi meenutav struktuur. Sellised astmed võimaldasid veetaset määrata ning üleujutust ette ennustada.

Egiptuses on üleujutusperiood juunist kuni septembrini.

Arheoloogide sõnul on nilomeetrite leiud üsna harvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles