«Metuusala» geenid aitavad 100-aastaseks elada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Metuusala» geenid aitavad 100-aastaseks elada?
«Metuusala» geenid aitavad 100-aastaseks elada? Foto: SCANPIX

Hollandi Leideni ülikooli geeniteadlased avastasid, et inimesi aitavad 100-aastaseks ja vanemaks elada niinimetatud metuusala geenid, seda isegi juhul, kui nad suitsetavad, rämpstoitu söövad ja alkoholi tarbivad.

Teadlased lisasid, et väga vanaks elamine ei sõltu niivõrd elustiilist, vaid eelkõige geenidest, kirjutab Live Science.

«Need õnnelikud, kellel on «metuusala» geenid, ei pea muretsema vale toitumise, suitsetamise ja muude halbade harjumuste pärast, kuna nende DNA on väga eriline, aidates nende eluiga pikendada,» lisasid uurijad.

Uuring näitas, et väga eakaks elavatel inimestel on geenimutatsioonid, mis kaitsevad erinevate haiguse eest ning seda just vanemas eas.

«Nende mutatsioonidega geenide omanikud ei pea muretsema elustiili pärast, sest nende organism suudab kahjulikke aineid paremini tõrjuda, aidates sellega ennetada näiteks vähihaiguse teket,» nentisid teadlased.

Uurijate sõnul on sellised «metuusala» geenid igast 10 000 inimesest ainult ühel 100-aastaseks elanul.

Geeniuuringut juhtinud Eline Slagboomi kinnitusel on pikaealiste inimestega suguvõsade liikmete füsioloogia lühemaealiste füsioloogiast erinev.

«Väga vanaks elavate inimeste organismis toimub seedeprotsess teistmoodi ning organism kasutab glükoosi teisiti. Selle tõttu on vananemisprotsess aeglustunud. See aeglustamine aga aitab ära hoida või edasi lükata südamehaigust, kõrgvererõhku ja diabeeti,» selgitas Slagboom.

«Metuusala» geenid said nime piiblis mainitud kõige vanemaks elanud inimese Metuusala järgi. Legend pajatab, et ta elas 969-aastaseks.

Teadlased loodavad avastatud geenide abil luua ravimeid, mis vananemist veelgi aeglustavad. Kui see õnnestub, siis muutuvad need ravimid väga populaarseks.

«Kui me teame eluea pikkust kontrollivaid geene, siis saame kindlaks teha ka, millistest valkudest nad koosnevad. Nende valkude mõjutamine ravimitega aitab vananemist edasi lükata,» lisas University College London geeniteadlane David Gems.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles