Tulevikus võib tablettidel küljes olla raadiosaatja

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Florida Ülikooli teadlased on välja mõelnud nii-öelda targa tableti, mis saadab arstile teate, kui patsient tableti alla neelab.

Süsteemi kuuluvad mikrokiip ja seeditav antenn, mis sobib tavasuuruses ravimikapslite külge kinnitamiseks. Kui ravim alla neelatakse saadab see sõnumi patsiendi käsutuses olevale väiksele elektroonikaseadmele. See väike seade teavitab omakorda arsti või pereliikme mobiiltelefoni, sülearvutit, vahendas USA meditsiiniportaal American Medical News.

Taoline süsteem võiks teadlaste sõnul kasulik olla eelkõige ravimiuuringutes. Praegu tuleb kehtivate tulemuste saamiseks uurijatel igat katseisikut personaalselt jälgida, et ta ravimi sisse võtaks. Kui osa katseisikuid ravimit ei võta või ei tee seda ettenähtud ajal, ei pruugi uuringute tulemused ravimi toimest täit tõtt rääkida. Saatjaga varustatud ravimite kasutamine võiks selle probleemi lahendada.

Targa tableti väljatöötamisel osalenud professor Rizwan Bashirullah arvas, et süsteemi võiks kasutada ka igapäevases ravis. See võimaldaks arstidel saada tagasisidet, kas haige võtab rohtu ja täidab ravijuhiseid või mitte. Eriti võiks sellest kasu olla vanemate patsientide, vaimsete häirete ja sõltuvusprobleemidega haigete puhul, sõnas professor.

Targa tableti arendamisega on praegu jõutud sellesse faasi, et esimesed testid on õnnestunud ja tõestanud, et saatja tõepoolest laguneb ega jäta organismi ohtlikus koguses jääkaineid. Järgmiseks sammuks on Bashirullah sõnul loa taotlemine USA toidu- ja ravimiametilt ning seejärel ootavad ees uued ja karmimad testid.

Siiski avaldas professor lootust, et süsteem jõuab turule paari aasta pärast ja masstootmise korral ei tohiks süsteemi hind ülemäära kalliks osutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles