Postimees kuulutas aasta inimeseks 2013 Mart Noorma

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees kuulutas tänavuseks aasta inimeseks tudengisatelliidi EstCube-1 projektijuhi Mart Noorma, kelle juhtimisel saadeti tänavu kevadel kosmosesse Eesti esimene satelliit.

Mart Noorma on tuntud Eesti tudengisatelliidi programmi algataja ning juhendajana ning teadust populariseeriv telesaadete Rakett 69 kohtunikuna. Ta on Tartu ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna õppeprodekaan.

Postimehe peatoimetaja Merit Kopli ütles aasta inimese väljakuulutamise tseremoonial, et seni on saanud Postimehe aasta inimese tiitli neli kultuuriinimest, kolm teadlast, kolm majandusinimest ja kolm sportlast. Ta tõdes, et täna jõuavad teadlased Postimehe aasta inimeste pingereas kultuuriinimestele järele.

«Tänavune aasta läheb ajalukku aastana, mil Eestist sai kosmoseriik ning tudengite viie aasta töö tulemusena saadeti kosmosesse satelliit,» märkis Kopli. Ta nentis, et eestlaste satelliit aitab katsetada elektrilist päikesepurje, millel võib olla kosmosetehnoloogias suur tulevik. Kopli lisas, et ESTCube-1 projekt aitas Eestis kaasa teaduse populariseerimisele ning eestlased võivad satelliidiprojekti üle uhkust tunda.

Mart Noormaa lausus aasta inimese tiitlit vastu võttes, et Postimehe aasta inimese tiitel on midagi suurt ja uhket. Ta tõdes, et aasta inimese valimise otsuse taga on väga suur hulk häid mõtlejaid ja analüüsivõimelisi inimesi. Noorma märkis, et aasta inimese tiitli saajad on olnud inimesed, kes on teinud riigi ja rahva heaks midagi positiivset. Ta avaldas lootust, et paljude inimeste koostöös valminud Eesti esimene satelliit aitab noortel leida teed teaduse juurde ja motiveerib neid mõtlema ja arenema, et Eesti jõuaks kaugele.

Aasta inimese tunnustamine algas kell 14.30 Tallinnas, hotelli Radisson BLU 24. korruse Lounge 24s. Postimees teeb sündmusest ka otseülekande. Kohapeal teaab intervjuusid Postimehe teadusajakirjanik Arko Olesk.

Aasta inimese valimine on Postimehe traditsioon juba alates aastast 1997 ning tänavu kuulutas ajaleht aasta inimese välja 17. korda.

Postimees tahab aasta inimese nimetamisega esile tõsta neid, kelle tegevusel on tähendus ka aastate pärast ja kelle teod lähevad ajalukku.

Eelmisel aastal valis Postimees aasta inimeseks Eesti Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni, kelle juhtimisel avati Lennusadamas meremuuseum.

Üle-eelmisel aastal pälvisid Postimehe aasta inimese tiitli saastekvoodiga kauplejad Anne Sulling ja Hannu Lamp. Varasemail aastail on Postimehe aasta inimesena äramärkimist leidnud näiteks kopsuarst Tanel Laisaar, kirjanik Sofi Oksanen, olümpiavõitja Gerd Kanter, suursaadik Marina Kaljurand, merefüüsik Tarmo Soomere, mägironija Alar Sikk, olümpiavõitja Andrus Veerpalu, Eesti sõdurid Iraagis, aga ka joonisfilmi «Leiutajateküla Lotte» loojad.

Postimehe peatoimetaja Merit Kopli selgitab Kuku Raadiole antud intervjuus aasta inimese valiku põhimõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles