Rõugete vastu vaktsineerimise lõpetamine tegi teed HI-viirusele?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõugete vastu vaktsineerimise lõpetamine tegi teed HI-viirusele?
Rõugete vastu vaktsineerimise lõpetamine tegi teed HI-viirusele? Foto: Wikipedia.org

USA George Masoni ülikooli teadlaste uuring näitas, et HI-viiruse esilekerkimine Aafrikas võis olla tingitud rõugetevastase vaktsineerimise lõpetamisest.

Laborikatsed näitasid, et rõugevaktsiini tekitatud immuunrakud oleksid võinud mingil määral kaitsta ka HI-viiruse eest, kirjutab Helsingin Sanomat.

HI-viiruse epideemia tekkele Aafrikas on välja pakutud mitmeid teooriaid alates steriliseerimata süstalde kasutamisest kuni saastunud rõugevaktsiinideni. Osa neist teooriatest on ümber lükatud, teised aga jätavad viiruse leviku suhtes palju küsimusi õhku.

USA  teadlased esitasid nüüd omapoolse HI-viiruse levimise teooria. Nad rõhutasid, et HI-viiruse levik Aafrikas algas sel ajal, mil seal rõugete kaitsepookimine lõpetati 1970. aastatel.  HI-viirust esines Aafrikas ka enne seda, kuid mitte epideemiana.

Teadlased uurisid oma teooria tõestamiseks, kuidas rõugete kaitsepookimise saanute immuunsüsteem reageerib HI-viirusele.

Tulemused näitasid, et kaitsepookimisest tekkinud immuunrakud aeglustasid HI-viiruse paljunemist. Viiruse paljunemiskiirus oli immuunrakkudes viis korda tavapärasest aeglasem.

Uurijate arvates näitab see, et kaitsepookimise lõpetamine võimaldas HI-viirusel laialdaselt levima hakata.

Nad lisasid, et rõugete vaktsiin ei aita HI-viiruse vastu, kuid selle toimemehhanism võib aidata luua HI-viirusele efektiivse ravimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles