Raseduse ajal alkoholi tarbinud emade lapsed on hiljem arenenumad ja rahulikumad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedus.
Rasedus. Foto: SCANPIX

Taanis tehtud pikaajaline uuring näitas, et raseduse ajal natuke alkoholi tarbivate emade lapsed on rahulikumad ja käituvad vanemana paremini kui need lapsed, kelle emad raseduse ajal alkoholi ei tarbinud.

Arstiteadlased on püüdnud teha kindlaks, kas ja kui palju alkohol võib loodet kahjustada, edastab The Telegraph.

Enamjaolt ei soovitata rasedatel alkoholi juua.

Taani uuring aga näitas, et neil naistel, kes jõid raseduse ajal ühes kuus pudeli veini, olid lapsed seitsmendaks eluaastaks emotsionaalsemalt küpsemad ja parema käitumisega.

Uuringu teinute sõnul ei ole see reklaam, et rasedad peaksid hakkama alkoholi tarbima.

Lisati, et lapse kiirem küpsemine ning hea käitumine sõltuvad suures osas kasvatusest.

Kopenhaageni ülikooli teadlane Janni Niclasen ja ta meeskond küsitlesid 100 000 rasedat taanlannat nende alkoholi tarbimise kohta.

«Uuring näitas, et naiste, kes raseduse ajal jõid väikeses koguses ehk 90 ühikut alkoholi nädalas, lapsed olid seitsmendal eluaastal emotsionaalselt ja sotsiaalselt rohkem arenenud kui alkoholist hoidunud emade lapsed,» selgitas Niclasen.

Ta lisas, et tavaliselt julgevad raseduse ajal alkoholi juua naise, kes on väga hea haridusega ning kelle elustiil on tavaliselt väga tervislik.

90 ühikut alkoholi vastab klaasile veinile nädalas või pudelile veinile ühes kuus.

Niclasen lisas, et nende uuringus ei vaadeldud emade intelligentsuse ja tervisliku elustiili mõju lapse hilisemale arengule. Samuti ka mitte seda, kuidas mõjub alkohol lastele, kui emad raseduse ajal joovad rohkem kui 90 ühikut alkoholi nädalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles