Naftareostus võib hävitada Florida kuulsad korallid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Florida Keys saarestikus asuv Carysforti korallriff. Kaugemal on näha naftalaike
Florida Keys saarestikus asuv Carysforti korallriff. Kaugemal on näha naftalaike Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul ohustab Mehhiko lahe naftareostus Florida kuulsaid korallriffe.

Lisaks naftale on korallidele ka ohuks nafta tõrjumiseks kasutatavad kemikaalid, kirjutab AFP.

Satelliidifotodelt on näha, et lained kannavad naftapuuraugust välja purskavat naftat Florida poolsaare lõunaosa suunas, kus korallid asuvad.

Florida Keys saarestiku korallid on pärast Austraalia ja Belize`i korallriffe maailmas suuruselt kolmandal kohal.

Saarte elanike sõnul on nad juba rannalt naftalaike leidnud. Leitud naftat uuritakse laboratooriumis, tegemaks kindlaks, kas tegemist on naftareostusest või mõnest laevast pärit naftaga.

Toornafta lagundamiseks mõeldud kemikaalid võivad samuti koralle lagundada.

«Nafta on korallidele ohtlik, kuid seda on ka naftareostuse likvideerimises kasutatavad kemikaalid,» selgitas korallide asjatundja Richard Dodge.

Dodge lisas, et nafta tõttu võivad korallid hakata enda kaitseks paksu lima eritama. Pikema aja jooksul võib see lima aga korallide paljunemist takistada.

Nafta jõudmine Florida rannikule on teinud ka turismitööstusettevõtted murelikuks. Kui möödunud aastal külastas Floridast 80 miljonit inimest, siis nüüd arvatakse, et nafta tõttu jääb see arv väiksemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles