Legendaarne puuviljaaretaja avaldas kaaluka teose

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sordiaretaja Kalju Kask on loonud arvukalt õuna-, pirni-, kirsi- ja murelisorte, mis on tuttavad meie aedades või alles leidmas teed koduõuele.
Sordiaretaja Kalju Kask on loonud arvukalt õuna-, pirni-, kirsi- ja murelisorte, mis on tuttavad meie aedades või alles leidmas teed koduõuele. Foto: Sille Annuk

Kolmapäeval esitleb Eesti üks teenekamaid puuviljasortide aretajaid Kalju Kask Viljandimaal Pollis raamatut «Puuviljandus Eestis. Sordid ja aretajad», mis võtab kokku kodumaise puuviljakasvatuse ja aretuse verstapostid.


Paarisaja leheküljelises raamatus käsitleb dr Kalju Kask meie puuviljanduse arengulugu seonduvalt Eesti kliimaga. Rikkalikult fotodega illustreeritud teos annab ka ülevaate kõigist Eestis aretatud puuvilja- ja marjasortidest, samuti puuvilja- ja marjasortide aretajatest läbi aegade, vahendas Eesti Maaülikooli pressiteade.

«Raamatut kirjutades pidasin väga oluliseks näidata puuviljanduse arengulugu seoses Eesti kliimaga, mis on põhjustanud viljapuude katastroofiliselt suure hukkumise karmidel talvedel ja paljude aastate madala saagikuse,» kirjeldas autor. Kask lisas, et katsed arendada marjakasvatust, näiteks maasikatootmist ekspordi eesmärgil ei ole toonud loodetud pikaajalist edu.

Esitlusele, mis algab 26. mail kell 10.30 Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi Polli aiandusuuringute keskuses, järgneb infopäev, kus saavad sõna aiandusteadlased. Seejärel külastatakse õitsvat õunaaeda ja tutvutakse sordivõrdluskatsetega.

Tänavu möödub 65 aastat sordiaretustegevuse algusest Pollis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles