Naistel võib maksmata arvete tõttu kehakaal kerkida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistel võib maksmata arvete tõttu kehakaal kerkida
Naistel võib maksmata arvete tõttu kehakaal kerkida Foto: SCANPIX

Väljaanne Economics and Human Biology avaldas USA Lafayette`i ülikooli uurimuse, milles võrreldi 18- 28-aastaste meeste ja naiste kehakaalu ning majanduslikku olukorda.

Uuring näitas, et naiste kehakaalu, raha ja arvete vahel on seos. Meeste puhul seda ei leitud.

Varasemates uuringutes ei ole selgunud, mis on esimesena: kas rahaprobleemid või liigne kehakaal.

Uues uuringus püüti selle jälile saada.

Uuringut juhtinud teadlase Susan Averetti sõnul on naised, kellel on raskusi üüri maksmise ja teiste tähtsate kulude tasumisega, suurema tõenäosusega ülekaalulised kui samas olukorras olevad mehed.

«Rahalised probleemid ja selle tõttu maksmata arved on naiste kehakaalu kasvamise üks põhjuseid,» tõdes uurija.

Ta lisas, et meeste ja naiste reaktsioon rahalistele probleemidele on erinev.  Teada on, et  väikese sissetulekuga mehed teevad tõenäoliselt füüsilist tööd, mis kulutab palju energiat. Lisaks tulevad naised kulutuste kontrolli all hoidmisega halvemini toime kui mehed. Selle tõttu võivad naistel tekkida makseraskused. Naistel tekib stressis ja negatiivsete tunnete küüsis olles suurem isu kui meestel.

Teadlase sõnul oli uuringus ka üks huvitav nüanss: uuringus osalenud mehed ja naised suhtusid krediitkaardikulutuste tasumisse sama moodi.

Krediitkarte ei peetud rahalist stressi tekitavaks samal viisil kui maksmata elektriarveid  või üüri.

Teadlaste sõnul aitab see uuring näha ülekaalulisust uuest vaatenurgast. Kehakaalu kontrolli all hoidmise puhul ei ole tegemist ainult tervisliku toitumise ja liikumisega, vaid ka sotsiaalelu mõjutab seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles