Musta augu ümber avastati komeedikujulised pilved

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus mustast august
Kunstniku nägemus mustast august Foto: SCANPIX

Euroopa ja USA astronoomid avastasid Jaapani Suzaku kosmoseteleskoobi abil kosmilist radiatsiooni uurides musta augu, mille mass on kümme miljonit meie Päikese massi.

See must auk asub spiraalgalaktikas NGC 1365, mis on Maast 56 miljoni valgusaasta kaugusel, kirjutab sciencedaily.com.

Teadlased jõudsid teleskoobi abil jälile musta augu lähedal asuvatele kummalistele komeedikujulistele pilvedele. Pilvede liikumiskiiruseks saadi üle 1600 kilomeetri sekundis.

«Meie päikesesüsteemis leidub jäiseid komeete, kuid sealsed on hoopis kuumad gaasilised jäänused kunagi musta augu poolt «ära söödud» tähtedest,» selgitas Briti Keele`i ülikooli astronoom James Reeves.

Uurijate arvates võib kõikide mustade aukude lähedusest selliseid komeedilaadseid pilvi leida.

Galaktikate keskmes olevatesse supermassiivsetesse mustadesse aukudesse langeb pidevalt mateeriat. Suure energiaga osakesed lendavad mustast august välja, tekitades ereda valgusega osakestejoa.

Teadlaste sõnul on see fenomen sarnane sellega, kui Päikesevarjutuse ajal katab Kuu Päikese. Musta augu ümber liikuvad pilved varjasid röntgenkiirguse kui nad liikusid Maa ja musta augu vahelt läbi.

Astronoomide sõnul kahtlustasid nad selliste pilvede olemasolu, kuid siiani ei olnud neil tõendusmaterjali. Ka oli pilvede kuju neile mõistatuseks.

«Märkasime röntgenkiirguse märgatavat vähenemist, kuid samal ajal tekkisid eredad sähvatused mustale augule üha lähemal. Need sähvatused näitasid, et tegemist on komeedikujuliste pilvedega,» selgitas Reeves.

Pilvede orbiit ümber musta augu on kümme korda suurem kui Maa ja Päikese vaheline kaugus.

Iga sellise pilve «pea» on meie Päikese suurune, kuid «saba» võib ulatuda 150 miljoni kilomeetrini.

Teadlased arvasid, et kiirus, millega must auk tema juures olevat mateeriat neelab, annab nende pilvede elueaks vaid paar kuud. Kuid uuring näitas, et mustal augul on piisav varu surmale mõistetud tähti, millest saadakse pilvede jaoks uut toorainet.

Kuigi teadlastel õnnestus NCG 1365 musta augu ümber näha vaid kahte sellist pilve, võib tegelikult neid komeedipilvi kümneid miljoneid olla.

«Mustad augud võivad olla kaootilisemad, kui me arvata oskame,» lisas astronoom.

Must auk on ülisuure gravitatsiooniga ülikompaktne taevakeha, mida ümbritsevast pinnast ükski taevakeha välja ei pääse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles