Kairo lähedalt leiti kaua otsitud hauakamber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ptahmesi hauakambrist leitud hauapanus
Ptahmesi hauakambrist leitud hauapanus Foto: SCANPIX

Arheoloogid avastasid Kairo lähedalt 3300 aasta vanuse matmispaiga, mida on otsitud alates 19. sajandist.

Sinna on maetud vaaraode Seti I ja Ramses II aegse pealinna Memphise linnapea ja armee ülemjuhataja Ptahmes, kirjutab Huffington Post.

Sakkara nekropolist leitud hauakamber, mis pärineb 13. sajandist eKr, lahendab 1885. aastast pärit mõistatuse. Siis leidsid innukad amatöörarheoloogid hauakohast maalingutega kivitükke ja esemeid, kuid mitte hauakambrit.

«19. sajandil seda ei leitud ja see oli kuni siiani liiva alla maetud. See leid on tähtis, kuna me teadsime selle olemasolust, kuid varem ei suudetud selle asukohta kindlaks teha,» lausus Kairo ülikooli arheoloogiaprofessor Ola el-Aguizy.

19. sajandi Euroopa seiklejate poolt selle hauakoha juurest leitud esemed jõudsid Hollandi, Itaalia ja USA muuseumidesse. Paar eset ka Kairos asuvas Egiptuse muuseumis.

El-Aguizy sõnul on Ptahmesi hauakohta otsitud alates 2005. aastast.

Avastatud hauakambris on matmispaik ning veel mitu väiksemat kambrit. Ptahmesi muumiat ei ole leitud.

Seintel on kujutatud papüüruspaate ning kalu püüdvaid inimesi. Samuti leiti hauakambrist amulette  ning kujude jäänuseid.

Arvatakse, et lisaks 19. sajandi röövarheoloogidele sattus see matmispaik juba varem hauarüüste ohvriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles