Liiga suur kogus hallollust segab teismeliste keskendumist?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga suur kogus hallollust segab teismeliste keskendumist?
Liiga suur kogus hallollust segab teismeliste keskendumist? Foto: SCANPIX

Briti University College  London ajuteadlaste sõnul segab teismelisi keskendumast see, et neil on ajus liiga palju hallollust.

Enamasti on teismeliste käitumisraskusi selgitatud hormoonidega, siis nüüdne uuring näitas, et tähtsat rolli mängib ka aju, kirjutab sciencedaily.com.

«Teismelistel on tihtipeale raske õpingutele keskenduda, nende mõtted on alatihti kuskil mujal ning nad on rahutud. Põhjuseks ei ole mitte ainult hormoonide tasakaalustamatus, vaid ka ajustruktuur. Noorte aju on arenemisjärgus ning neil lihtsalt ei ole veel selliseid vaimseid võimeid kui täiskasvanutel,» selgitas neuroteadlane Iroise Dumontheil.

Dumontheil ja ta kolleegid uurisid 200 last ja noort vanuses 7 – 27 eluaastat.

Katsetes paluti lastel kujutada tähestikku ette  ja siis vaadata tähti arvutiekraanil.

Lisaks paluti katsealustel liigitada tähti nende kuju järgi, näiteks eristada tähed, millel on ümar osa.

Tegemist oli katsega, kus lapsed pidid suutma muuta fookust ehk liikuma ettekujutusest nende ees arvutis kujutatud tähtedele. Samuti pidid nad ignoreerima tähti, millel ei ole kumerusi.

Tulemused näitasid, et vanemad lapsed ja noored said paremini ülesandega hakkama kui nooremad.

Ajuskaneering näitas, et lastel ja noortel on aju prefrontaalkoores aktiivsus suurem kui täiskasvanutel.

Uurijad jätkasid, et koos vanuse kasvamisega on lihtsam liikuda mõtetelt ümbritsevasse maailma ja vastupidi.

Ka näitas skaneering, et laste ja noorte ajus on märgatavalt enam hallollust. Teadlaste arvates võib olla selle üleküllus üks keskendumisraskuste põhjuseid.

Samas aga märgati, et mida rohkem on ajus hallollust, seda vähem pidid mõned ajuosad pingutama, et protsessiga toime tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles