Foucault` pendel sai kahjustada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foucault` pendli koopia Pariisis Pantheonis
Foucault` pendli koopia Pariisis Pantheonis Foto: Wikipedia.org

Prantsusmaal Pariisis Musee des Arts et Metiers  asuv kuulus pendel, millega prantsuse teadlane Jean-Bernard-Léon Foucault` oma kuulsa katse tegi, sai kahjustada.

Foucault` tegi 1851. aastal imperaator Napoleon III ja veel mitme kõrge riigitegelase ees Pantheonis katse, millega tõestas, et Maa pöörleb ümber oma telje, kirjutab Discovery News.

Ta pani 66-meetrise terastrossi otsas oleva kuuli vabalt võnkuma. Vabalt võnkumine kestis tükk aega ja selle aja jooksul pöörles Maa edasi.

Pendel oli kinnitatud Pantheoni lakke, olles samas ise Maa liikumisest sõltumatu. Kuul pendeldas esialgu kindlat trajektoori mööda, kuid siis hakkas trajektoorilt kõrvale kalduma. Foucault oli sellega arvestanud ning pannud pommi külge nõela, mis tõmbas niiskele liivale pendli liikumisest jäljed.

Foucault`l õnnestus tõestada, et Maa pöörleb ümber oma telje.

Mai alguses sai Foucault` pendel kahjustada, kui selle terastross ootamatult katkes ja raske kuul marmorpõrandale kukkus. Kuul sai pöördumatuid kahjustusi.

See ei ole siiski esimene kord, mil see pendel ohus oli. 2009. aastal haaras muuseumis toimunud peol üks külastajatest pendli kuulist kinni ja lükkas ta turvabarjääri vastu. Siis see instrument õnneks kannatada ei saanud.

Pariisi Pantheonis asub selle pendli koopia. Samasuguseid koopiaid on veel mitmes paigas üle maailma.

Pendel töötab erinevatel laiuskraadidel erinevalt. Pariisi kulub pendlil täispöörde tegemiseks 30 tundi, poolustel ööpäev ning ekvaatori piirkonnas seda pendlit kasutada ei saa.

Põhjapoolkeral liigub pendel päripäeva, lõunapoolkeral aga vastupäeva.

Foucault` pendel andis kuulsale kirjanikule Umberto Ecole inspiratsiooni kirjutada ajalooline seiklusromaan «Foucault`s Pendulum».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles