Metamfetamiin parandas tigude mälu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metamfetamiin parandas tigude mälu
Metamfetamiin parandas tigude mälu Foto: Wikipedia.org

USA Washingtoni  osariigi ülikooli teadlased tegid metamfetamiini ja tigudega katse.

Uurijate sõnul ei pannud see aine tigusid kiiremini edasi liikuma, küll aga suutsid nad uusi asju pikema aja vältel meeles pidada ning nende mälu paranes, kirjutab National Geographic.

Teadlased tegid tigudega katse, et paremini mõista, kuidas see narkootikum inimaju mõjutada võib.

Metamfetamiini ehk speed'i kasutavad inimesed kogevad eufooriat ja kõrgenenud enesehinnangut, kuid samas võib sellest ainest  lihtsalt sõltuvusse jääda.

Närviteadlaste arvates tekib speed'i tarvitavatel isikutel niinimetatud patoloogiline mälu, mille tõttu need mõnu kõrghetked ajus kinnistuvad. Selle tõttu tahetakse neid aina uuesti kogeda.

«Meie eesmärgiks ei olnud tigudest sõltlasi teha. Tahtsime uurida, kuidas ja kas metamfetamiin selle tarbimise algfaasis aju mõjutab ning mälu parandab,» selgitas uurija Barbara Sorg.

Tigudel ei ole küll imetajate aju, kuid nad siiski suudavad oma väikeses ajus kogemusi talletada ning neist õppida.

Teadlased tegid katse, milles panid tigusid veepaakidesse, millest ühes oli metamfetamiiniga vesi, teises aga puhas vesi.

Olles veeloomad, hingavad teod naha kaudu, kuid kui hapnikku ei ole piisavalt, siis suunavad oma õhuorganid vee pinnale.

Vee madal hapnikusisaldus sunnib tigusid välisõhku tarbima. Teadlased sulgesid tigude õhuorganid, ärritades sellega neid. Samal ajal aga taheti harjutada, et nad enam õhuorganeid veepinnale ei suunaks.

Uuringu tulemused näitasid, et puhtas vees olnud tigude treeningu tulemus kestis vaid paar tundi ja pärast seda suunasid nad õhuorganid uuesti veepinnale.

Kuid metamfetamiiniga vees olnud tigudel kestis treeningu mõju rohkem kui ööpäeva ning neil ei tekkinud reflektoorset vajadust oma õhuorganeid kasutada.

«Tulemused ei olnud väga üllatavad. Metamfetamiini kasutavad inimesed suudavad väga hästi kontsentreeruda. Ritaliini, amfetamiini derivaati kasutatakse näiteks tähelepanuhäirete ravis,» selgitas Sorg.

Sorg rõhutas, et teo aju ei saa siiski inimajuga võrrelda, kui inimeste ja tigude ajul on sarnane biokeemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles