Saturni kuul Titaanil leidub elu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satrni kuu Titan
Satrni kuu Titan Foto: SCANPIX

Teadlased avastasid, et Saturni suurimal kuul Titaanil võib olla elusorganisme.

Primitiivsetele organismidele viitavad  Titaani atmosfääris ja pinnal leiduvad ained, kirjutab Live Science.

Astronoomid jõudsid Titaanil leiduva jälile NASA kosmosesondi Cassini abil. Cassini pildistas seda Saturni kaaslast utraviolett- ja infapunakaamerate abil.

Teadlased analüüsisid Cassini poolt edastatud informatsiooni Titaanil leiduvate ainete kohta. Titaanil leidub erinevaid pinnavorme – mägesid, järvi ja jõgesid.

«Tegemist on üsna Maale sarnaste pinnavormidega. Avastasime ka orgaanilisi aineid. Samas ei ole Titaanil vett, vaid metaani. Selle tõttu on sealsed eluvormid metaanipõhised,» selgitasid uurijad.

Nad lisasid, et eluvormide kohta andis vihje Titaani atmosfäärist pinnale jõudev vesinik, mis kuu pinnal kummalisel kombel kaob. Arvatakse, et selle tarbivad oma elutegevuseks ära sealsed eluvormid.

Samuti märgati veel mitmete ainete olemasolu atmosfääris, kuid Titaani pinnal nad kahanesid kiiresti.

Teadlased oletasid esialgu, et päikesekiirgus reageerib Titaani atmosfääris olevate ainetega, tekitades suures koguses atsetüleeni, mis langeb Titaani pinnale. Kuid Cassini uuring ei näidanud jälgegi atsetüleenist.  

Mitmete ekspertide sõnul on vaja uuringuid jätkata, sest asjal võib olla veel mingi teine seletus.

«Kuid ühes oleme kindlad, seal võib leiduda metaanil põhinevat algelist elu. See võib esindada Maast erinevat elu, mis ei põhine veel,» lisas astrobioloog Chris McKay.

Uurijate arvates võib Titaani elu suurema hoo sisse saada nelja miljardi aasta pärast, mil Päike muutub nn punaseks hiiglaseks.

«Seal olevad keemilised ained on metaanipõhise elu tekkeks soodsad. Neil organismidel on vaja ainult natuke rohkem soojust, et edasi areneda,» arvasid uurijad.

Uurimislaev Cassini on Saturni orbiidil alates 2004. aastast, uurimaks selle planeedi pinda, rõngaid ja 31 kaaslast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles