Eesti teadlased panid kolleegi geenid ritta

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DNA struktuur.
DNA struktuur. Foto: Wikipedia.org

Uue põlvkonna genoomianalüsaatori soetanud Eesti Maaülikooli teadlased määrasid koostöös Tartu Ülikooli kolleegidega kindlaks Tartu Ülikooli professori Sulev Kõksi genoomi nukleotiidide ehk DNA üksiklülide järjestuse. Professor Kõks on teadaolevalt esimene eestlane, kelle DNA-järjestus on määratud.



Maaülikooli teatel teeb uus seade kaasaegseima molekulaarbioloogilise tehnoloogia ka Eesti teadlastele kättesaadavaks. Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi teadusdirektori Ülle Jaakma sõnul on tänu uuele aparatuurile võimalik järjestada kahekordse kromosoomikomplektiga genoom umbes nädalaga.

Edaspidi kasutatakse uut seadet eeskätt siiski loomade, sealhulgas kloonitud ja transgeensete loomade DNA ja RNA uuringuteks, lisas Jaakma.

Tartu Ülikooli ja Eesti Maaülikooli koostööprojekti eesmärgiks on juurutada transgeense kloonimise tehnoloogia labori- ja farmiloomadel. Vastav leping sõlmiti poolteist aastat tagasi.

Tartu Ülikooli poolelt on partneriteks arstiteaduskonna füsioloogia instituut ja loodus- ja tehnoloogiateaduskonna transgeense tehnoloogia tuumiklabor. Mahukate teadusarvutuste tegemisel oli abiks Tartu Ülikooli teadusarvutuste keskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles