Uurimus: bakterid peaksid Marsil vastu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA Phoenix Mars Landeri täisringne panoraamvaade punasest planeedist.
NASA Phoenix Mars Landeri täisringne panoraamvaade punasest planeedist. Foto: Reuters / Scanpix

Marsi elu võimalikkust tõestada üritavad teadlased leidsid Maa peal väga karmides tingimustes elava bakteri, mis näitab, et vaatamata Marsi viletsatele tingimustele võivad mõned lihtsad eluvormid seal siiski esineda.

Peamiselt Kanadas asuvate ülikoolide teadlaste uurimus kirjeldab bakterit, kes elab Axel Heibergi saarel Kanada Arktilises saarestikus asuvas allikas, mis oma tingimuste poolest võiks sarnaneda Marsil asuvate või kunagi asunud allikatega, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator Science Dailyt.

Allika veetemperatuur on alla nulli, suure soolasisalduse tõttu ta aga ei külmu. Tarbitavat hapnikku vees ei ole, küll on seal aga rohkelt metaani. Allikas pakkus teadlastele huvi esiteks seetõttu, et teha kindlaks, kas metaaniallikas on bioloogiline või geoloogiline. Teiseks aga seetõttu, et uurida, kas niivõrd viletsates tingimustes mõni organism üldse elama soostub.

«Metaani tekitavaid organisme allikaveest me ei leidnud, küll aga baktereid, kes elamiseks hapnikku ei vaja ning põhimõtteliselt toituvad metaanist,» ütles Lyle Whyte McGilli ülikoolist.

Marsil esineb nii vett kui ka metaani, ehkki esimene teadaolevalt vaid tahkes olekus. «Meie uurimus näitas, et ka väga külmas, soolases ja hapnikuvabas vees saab elu eksisteerida ning selliste tingimuste esinemine Marsil on vägagi võimalik,» ütles Whyte.

«Axel Heibergi saar ise on juba väga ebasõbraliku kliimaga paik ning sellel asuv allikas veelgi enam. Marsil on piirkondi, kus temperatuur võib isegi tõusta plusspoolele, samas pole –50 kraadi Axel Heibergi saarel talvel midagi enneolematut,» ütles Whyte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles