Titaanist golfikepid tekitavad maastikepõlenguid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titaanist golfikepid tekitavad maastikepõlenguid?
Titaanist golfikepid tekitavad maastikepõlenguid? Foto: SCANPIX

Golf on üsna karm mäng, kuna maastikul on palju «tõkkeid» ees, nagu näiteks liivadüünid, veesilmad ja liiga kõrge rohi.

USAs avastati, et see mäng või õigemini kepid, millega seda mängitakse, võivad tekitada maastikupõlengu, edastab Live Science.

California Orange´i maakonna tuletõrjespetsialistide uuring näitas, et kaks viimast maastikupõlengut tekkisid golfikeppidest.

«Põleng ei tekkinud golfaritest maha jäänud konidest, tikkudest või mõne püromaani tegevusest, vaid titaanist golfikeppidest,» teatas  Orange´i maakonna tuletõrjeekspert Steve Conc.

Nii golfimängijate kui ka tuletõrjujate jaoks oli golfiala ootamatu süttimine üllatuseks ja nad ei leidnud selle põhjust.

Siis kutsuti juhtumit uurima California ülikooli materjaliteadlane James Earthman. Talle jäi kohe silma asjaolu, et golfarid kasutavad titaanisulamist keppe üsna kuival ja kivisel alal.

Earthman ja ta kolleegid tegid katsed, milles võrdlesid titaanist ja roostevabast terasest golfikeppe. Titaani kasutatakse peale golfikeppide ka meditsiiniinstrumentide, lennukite, rakettide ja laevade valmistamisel, kuna tegemist on tugeva ja kerge materjaliga.

Puhas titaan on hele metall, samuti on ta roostele hästi vastupidav. Ta on sama tugev kui teras, kuid 45 protsendi võrra kergem, kuid 60 protsendi võrra raskem kui alumiinium. Samas aga alumiiniumist kaks korda tugevam.

Titaani on samas ainus, mis põleb lämmastikus. Kuna Maa atmosfääris on 80 protsenti lämmastikku, siis võib titaan õhu käes süttida.

Earthman tegi katse, milles ta pani titaanist golfikepi külge mulla- ja liivaosakesi. Kui roostevabast terasest golfikeppidel ei tekkinud neist lüües sädet, siis titaanist golfikeppidel tekkis. Katses kerkis sädeme kuumus 1649 kraadini ning sädet oli näha kauem kui üks sekund. See on piisav aeg, et tekiks kuiva taimestikuga maastikul põleng.

Earthman hoiatas, et titaanist golfikeppe ei tasuks seega kasutada väga kuival ja kivisel maastikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles