Saturni kuu Enceladuse jäise pinna alt leiti ookean

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutijoonis Saturni kuust Enceladusest
Arvutijoonis Saturni kuust Enceladusest Foto: SCANPIX

Teadlased leidsid Saturni kuu Enceladuse jäisest pinnasest suure ookeani.

Itaalias ja USA astronoomid avastasid selle veekogu kasutades Cassini uurimisalust, mille abil on Saturni, tema ringe ja kaaslasi uuritud juba 17 aastat, edastab foxnews.com.

Teadlaste sõnul on uus leitud veekogu suurem kui Põhja-Ameerika suur järvistu. See asub Enceladuse lõunapoolusel ning selle läbimõõt on üle 600 kilomeetri.

Enceladuse ookean on umbes 40 kilomeetri sügavusel kahekilomeetri paksuse jääkihi all. Kuu siseosa on kivine. Veekogu jääb seega kivise osa ja jääkihi vahele.

Teadlaste sõnul on tegemist sellise veekoguga, mis Maal ulatuks Lõunapooluselt Uus-Meremaani.

Cassini mõõteriistad ei võimalda teha kindlaks, kas selle kuu ookeanis on ka võimalikke eluvorme. Vaja on teha veel uurimisi nüüdisaegsete tehnoloogiliste aparaatide abil.

«Enceladus võib olla neid paiku, kust tasub elu märke otsida,» tõdes USA Cornelli ülikooli uurija Jonathan Lunine.

2005. aastal leidis Cassini, et Enceladuse lõunapooluselt tuleb pragudest auru. Teadlased kahtlustasid, et neid tekitavad soolase vee aurustumine ja jää ning seal võib sisalduda ka orgaanilist metaani. Nüüd teatati, et uuringud kinnitasid seda.

Cassini uuris Enceladust kolmel möödalennul 2010 – 2012.

«See oli üsna ebatavaline, mida Cassini sellelt väikeselt kuult leidis. Kuid Enceladuse puhul ei saa me leidu kaardistada nii, nagu seda tehakse Maal või Kuul. Seal on olud hoopis teised,» teatas California tehnoloogiainstituudi teadlane David Stevenson.

Enceladus ei ole meie Päikesesüsteemi kuudest ainus, millel on pinna all ookean.

Saturni 12 kuust suurim Titan arvatakse enamjaolt koosnevast vedelast ainest. Uurimine on näidanud, et pinna all võib ookean olla ka Jupiteri kuudel Callistol ja Ganymedesel.

Jupiteri kuul Europal  on samalaadne veekogu nagu Enceladusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles