Pildid: Iisraelist leiti pronksiajastust pärit «inimsarkofaag»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraeli antiigiamet teatas, et Jerzeeli orust leiti pronksiajastust pärit sarkofaag  ja kullast pitsatsõrmus.

Sõrmusel olevad märgid viitavad vaarao Seti I, kes valitses Egiptuses hilisel pronksiajastul, edastab foxnews.com.

Seti I oli kuulsa vaarao Ramses II isa. Osa ajaloolasi peab Seti I vaaraoks, keda mainitakse piiblis seoses israeliitide välja rändamisega Egiptusest.

Viide Seti I näitas, et sarkofaag ja pitsatsõrmus pärinevad 13. sajandist eKr. Savisarkofaagist leiti ka inimjäänused.

«Tegemist on ebatavalise leiuga. See on silindrikujuline savisarkofaag, millel on inimpeakujutis ja inimkeha kujuline kaas. Hauapanusteks olid mitmed nõud toidu-joogiga, kui ka jumalakujusid ja loomaluid,» teatasid USA arheoloogid Edwin van der Brink ja Dan Kirzner ning iisraellane Ron Be´eri.

Nad selgitasid, et Vana-Egiptuses pandi hauda kaasa asju, mis aitasid lahkunutel teispoolsuses kergemini hakkama saada. Sarkofaagi juures olid ka pronksist pistoda, töödeldud pronksitükke ning pronkskauss.

«Sarkofaagi järgi võib oletada, et tegemist oli kohaliku kananiitide päritolu lahkunuga. Kananiidid olid Vana-Egiptuse juhtide käepikendus. Teise võimaluse kohaselt imiteeris keegi kohalik Vana-Egiptuse matmist,» nentisid teadlased.

Iisraelist on varem leitud vaid paar inimkeha jäljendavat sarkofaagi. Viimati tehti selline leid 50 aastat tagasi Gazast Veir el-Balahist.

«Tavakodanik ei saanud endale sellist erakorralist sarkofaagi lubada. Kõik viitab, et selles maeti eliiti kuulunud isik,» teatasid arheoloogid.

Sarkofaagi leiupaiga naabrusest leiti maetuna veel kaks meest ja kaks naist.

Asjatundjate sõnul näitasid leiud, et 12. sajandil eKr. kontrollis nüüdse Iisraeli alal olevat Jerzeeli orgu Vana-Egiptus.

Selles orus tehakse arheoloogilisi väljakaevamisi, kuna sinna tahetakse paika läbiv gaasijuhe, mis suundub Põhja-Iisraeli Migdal Ha-Emeki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles