Äädikakärbsed manööverdavad nagu hävituslennukid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äädikakärbeste manööverdamine
Äädikakärbeste manööverdamine Foto: SCANPIX

USA Washingtoni ülikooli teadlaste uuring näitas, et äädikakärbsed manööverdavad nagu hävituslennukid.

Teadlased selgitasid, et kui äädikakärbes tunnetab ohtu, on ta võimeline murdosa sekundiga oma suunda muutma, kirjutab BBC.

Kiirkaamera salvestised näitasid, et nad suudavad oma kehaasendit ja tiivalööke muuta nii kiiresti, et seda on lausa raske jäädvustada.

Uurija Michael Dickinsoni sõnul oli nende esmaseks sammuks uurida kärbeste visuaalseid protsesse.

«Äädikakärbsed töötlevad ja reageerivad uuele informatsioonile ülikiiresti. See kehtib lisaks äädikakärbestele ka teiste kärbeste kohta. Iga inimene, kes on püüdnud kärbseid tapma, teab ka seda,» sõnas teadlane.

Ta lisas, et kärbsed on sündinud õhuässad.

«See on nagu panna vastsündinu hävituslennuki kokpitti ja ta teab kohe, mida tegema peab. Samas on see natuke müstiline, et nad nii kiiresti reageerivad,» nentis Dickinsoni kolleeg Florian Muijres.

Teadlased tegid äädikakärbeste lendamise ja reageerimise katse jäädvustades neid kolme kiirkaamera abil.

Neid ehmatati ning jäädvustati, kuidas nad reageerivad. Tulemuseks oli, et nad on nagu hävituslennukid.

«Eriti ebatavaline oli see, et nad suutsid tiibade liigutamist kiirendada või aeglustada vastavalt olukorrale. Nad suudavad oma lendamist kontrollida ideaalselt,» lisasid teadlased.

Edasi uuriti, mis toimus kärbeste ajus kui nad selliseid ultrakiireid manöövreid teevad. Arvutisimulatsioon näitas, millised neuronid neil ohu tekke ja kiirete liigutuste ajal käivitusid.

Uurija Graham Taylor sõnas, et äädikakärbsed suudavad millisekunditega reageerida nende ette ootamatult tekkivate takistustele.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles