Aluspüksid, mis võivad elu päästa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aluspüksid,  mis võivad elu päästa
Aluspüksid, mis võivad elu päästa Foto: SCANPIX

Mitmete elualade esindajate töö nõuab kaitsevarustust, sealhulgas ka sobivat aluspesu.

USA California ülikooli teadlane, nanoinsener Joseph Wang tegi meestele uuelaadsed aluspüksid, milles on süsinikelektroodid, kirjutab Discovery News.

Wangi sõnul jälgivad need elektroodid kandja kehafunktsioone, olles omalaadsed biosensorid. Need mõõdavad vererõhku ning jälgivad südame ja teiste elutähtsate organite tööd.

Teadlase sõnul on need aluspüksid mõeldud eelkõige ekstreemolukorras töötavatele meestele.

«Need püksid edastavad näiteks lahinguväljal haavata saanud sõduri elutegevuse kohta meedikutele vajalikku informatsiooni, hõlbustades vigastuste kindlakstegemist,» selgitas teadlane.

Lisaks sellele saab nendesse pükstesse paigutada ka väikese koguse ravimit, näiteks valuvaigistit, mis teatud vigastuste korral läbi naha organismi jõuab.

Paljud tänapäeval igapäevakasutusse jõudnud asjad valmistati alguses sõjaväe jaoks. Sama lugu on ka nende intelligentsest materjalist pükstega, mis võivad hiljem ka tavatarbijani jõuda.

«Neid pükse peaksid kandma mehed, kellel on näiteks südame- ja veresoonkonnaga probleeme. Või siis diabeet. Haiglasse sattumisel edastavad need jällegi vajalikku infot. Samuti sobiksid need aluspüksid sportlastele, kes jälgivad treenides oma keha seisundit,» jätkas Wang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles